To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

III eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK (Kromnów)

Termin: 21 luty, 2015 (Cały dzień)

III eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK
Artystyczna Galeria Izerska
godz.11-18

 

EDUKACJA + BIESIADA + SPRZEDAŻ
Edukatorami, Wystawcami i Biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Posmakujecie tu produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych. Zapraszamy do wspólnego stołu na biesiadę - podamy przepyszną ZUPĘ ugotowaną na dolnośląskich warzywach. Będą też inne przysmaki! Prócz jedzenia zapraszamy do zakupów - nie tylko najlepszej lokalnej żywności, ale także rzemiosła i rękodzieła kulinarnego, tj. związanego z jedzeniem - od naczyń, poprzez narzędzia, aż po tkaniny.
W programie:
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie i miejskim ogrodnictwie
- warsztaty kulinarne / koszt 20zł, zapisy do 21 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność
- biesiada publiczna / koszt 20zł, zapisy do 21 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności / zamówienia i przedpłaty 40%
Wstęp na wykłady - BEZPŁATNY i WOLNY
WARSZTATY z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
20zł/os., wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
12.00 - DOLCE VITA - COŚ ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU / zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: facebook.com/chwastozercy
13.30 - NAOLEJENI - POZNAJ LOKALNE OLEJE / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl
15.00 - MĘKI MĄKI - CO BY TU ZMIELIĆ / zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Zenon Feszczuk z Młyna Jordanów Śląski: ekomlyn.pl
16.45 - BIESIADA PUBLICZNA - zaserwujemy pyszną zupę jarzynową. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z dolnośląskich produktów. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45.
LISTA PRODUKTÓW DO ZAMÓWIEŃ: warzywa, owoce, sery, masło, maślanka, chleby, mąki, kasze, wędliny, ryby, soki owoc.i warz., powidła i marynaty, jaja, dania gotowe / szczegółowe informacje i ceny - mailem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. Lokalne convivium reaktywowało się w październiku 2014 r.