III eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK
Artystyczna Galeria Izerska
godz.11-18
EDUKACJA + BIESIADA + SPRZEDAŻ
Edukatorami, Wystawcami i Biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Posmakujecie tu produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych. Zapraszamy do wspólnego stołu na biesiadę - podamy przepyszną ZUPĘ ugotowaną na dolnośląskich warzywach. Będą też inne przysmaki! Prócz jedzenia zapraszamy do zakupów - nie tylko najlepszej lokalnej żywności, ale także rzemiosła i rękodzieła kulinarnego, tj. związanego z jedzeniem - od naczyń, poprzez narzędzia, aż po tkaniny.
W programie:
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie i miejskim ogrodnictwie
- warsztaty kulinarne / koszt 20zł, zapisy do 21 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność
- biesiada publiczna / koszt 20zł, zapisy do 21 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności / zamówienia i przedpłaty 40%
Wstęp na wykłady - BEZPŁATNY i WOLNY
WARSZTATY z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
20zł/os., wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
12.00 - DOLCE VITA - COŚ ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU / zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: facebook.com/chwastozercy
13.30 - NAOLEJENI - POZNAJ LOKALNE OLEJE / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl
15.00 - MĘKI MĄKI - CO BY TU ZMIELIĆ / zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Zenon Feszczuk z Młyna Jordanów Śląski: ekomlyn.pl
16.45 - BIESIADA PUBLICZNA - zaserwujemy pyszną zupę jarzynową. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z dolnośląskich produktów. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45.
LISTA PRODUKTÓW DO ZAMÓWIEŃ: warzywa, owoce, sery, masło, maślanka, chleby, mąki, kasze, wędliny, ryby, soki owoc.i warz., powidła i marynaty, jaja, dania gotowe / szczegółowe informacje i ceny - mailem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. Lokalne convivium reaktywowało się w październiku 2014 r.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...