- Kiedy kilka lat temu otwieraliśmy nasza restaurację, turyści często pytali o potrawy regionalne. To w naszej okolicy trudny temat, bo przecież mieszka tu ludność napływowa z różnych stron. Ale przecież żyjemy tu już 70 lat i pewne potrawy, jakieś smaki stały się dla nas charakterystyczne. I to jest właśnie inspiracja dla zorganizowania naszego festiwalu – mówi Maciej Rybiałek, dyrektor restauracji Dwór Liczyrzepy i pomysłodawca Festiwalu Smaków Liczyrzepy.
Festiwal Smaków ma przemyślaną formułę. Ważną częścią jest konkurs na danie Liczyrzepy, przeznaczony tylko dla amatorów. Zwycięskie danie w tym konkursie trafia do karty dań Dworu Liczyrzepy i jest serwowane na co dzień. - Pomysłodawca zwycięskiego dania ma nie tylko satysfakcję, ale wypłacamy mu 5 proc. od sprzedaży potrawy – mówi dyrektor Rybiałek. Niezwykle widowiskową częścią Festiwalu jest pojedynek mistrzów. Goście imprezy mogli obserwować pracę pięciu uznanych mistrzów kuchni z regionu, bo przygotowywali swoje dania na scenie. Ważne jest, aby do przygotowywanych dań używano produktów z Dolnego Śląska. Muszą one mieć certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Henryk Dumin, członek jury chwalił poziom przygotowanych dań. Zapowiedział, że najwyżej oceni te potrawy, gdzie mistrzom uda się wydobyć szlachetny prosty smak, a oprą się pokusie przesadnemu mieszaniu, komponowaniu.
Trzecia konkurencja w ramach Festiwalu to konkurs na kuchnię Liczyrzepy. Tutaj liczy się głos mieszkańców i turystów. Najpierw wymieniają oni pieniądze na żetony, a potem wydają je na potrawy na poszczególnych stoiskach. Zwycięzcą będzie ten, kto zbierze najwięcej żetonów.
Wyniki konkursów V Festiwalu Smaków Liczyrzepy:
Danie Liczyrzepy
I miejsce - Sobala Sławomir za krajankę ziemniaczaną pod pierzynką
Wyróżnienie - Gudełajska Krystyna za zupę śledziową 'Ucho śledziowe"
Pojedynek Mistrzów
I miejsce - Groberski Gracjan , Restauracja Zielony Piec w Leśnej
II miejsce - Nowak Jakub, Restauracja Bukowa, Hotel Bukowy Park Polanica Zdrój
III miejsce - Mazurak Daniel, Restauracja Szyszka Smaku, Greno Hotel & Spa
Najlepsza kuchnia Liczyrzepy
I miejsce - Pierogowo
II miejsce - Szyszka Smaku
III miejsce - Smaki Karkonoszy
Komentarze (3)
Liczyrzepa to bardzo delkatny Duch Gor,on nie potrzebuje Dworu lecz po prostu Chalupy i na pewno nie jada sledzi !
Podejrzewa,ze czosnek,pstragi gorskie i .. zupe z pokrzywy
Już trollu wytrzeźwiałeś?
Śledzi w Karkonoszach mnóstwo.