To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Wyborne smaki Liczyrzepy w Karpaczu

Wyborne smaki Liczyrzepy w Karpaczu

V Festiwal Smaków Liczyrzepy i II Jarmark Ducha Gór wrosły już w kalendarz letnich atrakcji Karpacza. Nad tegoroczną edycją tych wydarzeń Duch Gór objął specjalny patronat – jeszcze rano mocno padało, ale już potem wypogodziło się. Nic nie przeszkodziło w przeprowadzeniu zaplanowanych konkursów, występów i zabaw. Tłum mieszkańców i turystów mógł do woli smakować, delektować się, kupować produkty rękodzielnicze na licznych stoiskach. Specjalne atrakcje przygotowano dla dzieci. 

- Kiedy kilka lat temu otwieraliśmy nasza restaurację, turyści często pytali o potrawy regionalne. To w naszej okolicy trudny temat, bo przecież mieszka tu ludność napływowa z różnych stron. Ale przecież żyjemy tu już 70 lat i pewne potrawy, jakieś smaki stały się dla nas charakterystyczne. I to jest właśnie inspiracja dla zorganizowania naszego festiwalu – mówi Maciej Rybiałek, dyrektor restauracji Dwór Liczyrzepy i pomysłodawca Festiwalu Smaków Liczyrzepy.

Festiwal Smaków ma przemyślaną formułę. Ważną częścią jest konkurs na danie Liczyrzepy, przeznaczony tylko dla amatorów. Zwycięskie danie w tym konkursie trafia do karty dań Dworu Liczyrzepy i jest serwowane na co dzień. - Pomysłodawca zwycięskiego dania ma nie tylko satysfakcję, ale wypłacamy mu 5 proc. od sprzedaży potrawy – mówi dyrektor Rybiałek. Niezwykle widowiskową częścią Festiwalu jest pojedynek mistrzów. Goście imprezy mogli obserwować pracę pięciu uznanych mistrzów kuchni z regionu, bo przygotowywali swoje dania na scenie. Ważne jest, aby do przygotowywanych dań używano produktów z Dolnego Śląska. Muszą one mieć certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Henryk Dumin, członek jury chwalił poziom przygotowanych dań. Zapowiedział, że najwyżej oceni te potrawy, gdzie mistrzom uda się wydobyć szlachetny prosty smak, a oprą się pokusie przesadnemu mieszaniu, komponowaniu.

Trzecia konkurencja w ramach Festiwalu to konkurs na kuchnię Liczyrzepy. Tutaj liczy się głos mieszkańców i turystów. Najpierw wymieniają oni pieniądze na żetony, a potem wydają je na potrawy na poszczególnych stoiskach. Zwycięzcą będzie ten, kto zbierze najwięcej żetonów.

Wyniki konkursów V Festiwalu Smaków Liczyrzepy:

Danie Liczyrzepy
I miejsce - Sobala Sławomir za krajankę ziemniaczaną pod pierzynką
Wyróżnienie - Gudełajska Krystyna za zupę śledziową 'Ucho śledziowe"

Pojedynek Mistrzów
I miejsce - Groberski Gracjan , Restauracja Zielony Piec w Leśnej

II miejsce - Nowak Jakub, Restauracja Bukowa, Hotel Bukowy Park Polanica Zdrój

III miejsce - Mazurak Daniel, Restauracja Szyszka Smaku, Greno Hotel & Spa

Najlepsza kuchnia Liczyrzepy
I miejsce - Pierogowo
II miejsce - Szyszka Smaku
III miejsce - Smaki Karkonoszy

IMG_0614.jpg
IMG_0617.jpg
IMG_0618.jpg
IMG_0622.jpg
IMG_0642.jpg
IMG_0650.jpg
IMG_0654.jpg
IMG_0658.jpg
IMG_0661.jpg
IMG_0664.jpg
IMG_0670.jpg
IMG_0671.jpg
IMG_0682.jpg
IMG_0707.jpg
IMG_0709.jpg
IMG_0714.jpg
IMG_0724.jpg
IMG_0731.jpg
IMG_0741.jpg
IMG_0748.jpg
IMG_0752.jpg

Komentarze (3)

Liczyrzepa to bardzo delkatny Duch Gor,on nie potrzebuje Dworu lecz po prostu Chalupy i na pewno nie jada sledzi !
Podejrzewa,ze czosnek,pstragi gorskie i .. zupe z pokrzywy

Już trollu wytrzeźwiałeś?

Śledzi w Karkonoszach mnóstwo.