To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Wigilia z nj24.pl - bożonarodzeniowy makowiec

Wigilia z nj24.pl - bożonarodzeniowy makowiec

Prawdziwe Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez tradycyjnego makowca. Oto przepis, który na dzisiejszych zajęciach praktycznych realizowali uczniowie jeleniogórskiej „Handlówki”. Wierzcie mi, palce lizać!


MASA MAKOWA
0,5 kg maku
zmielone bakalie
2 łyżki miód
10 dkg masła

CIASTO DROŻDŻOWE
1 kg mąki
20 dkg cukru
0,5 l mleka
pół kostki margaryny
kostka drożdży odrobina soli,
2 całe jajka, 3 żółtka
cukier waniliowy

LUKIER
cukier puder
ciepła

W pierwszej kolejności parzymy mak, najlepiej w mleku. Z białek ubijamy pianę i dodajmy do masy makowej. Dzięki temu farsz będzie bardziej pulchny.

Do kostki drożdży dodajemy cukier, dwie łyżki ciepłego mleka, a następnie podsypujemy mąką (około 20 dkg). Następnie wszystko mieszamy i z tego wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem. Czekamy aż wyrośnie. Pozostałą część mąki łączymy z rozczynem, jajkami, resztą ciepłego mleka i zagniatamy. Na koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy do chwili, aż ciasto samo zacznie odklejać się od dłoni. Ciasto formujemy w prostokąt, na który nakładamy masę makową, a następnie zawijamy razem z pergaminem po zewnętrznej stronie. Należy pamiętać, że pośrodku papieru należy zostawić niewielką zakładkę, aby ciasto miało w trakcie pieczenia miejsce na wyrośnięcie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i wyjmujemy po około godzinie.

Cukier zalewamy ciepłą wodą, cały czas kontrolując jego konsystencję, tak aby całkowicie się nie roztopił. Lukier powinien być dość gęsty.

Komentarze (1)

Z tych przepisow co znam, to mak należy jeszcze przepuścić kilka razy przez maszynkę (po sparzeniu) i dopiero taką zmielona masę stosować!
Czy w waszym makowcu tego nie trzeba robić?;-)