
MASA MAKOWA
0,5 kg maku
zmielone bakalie
2 łyżki miód
10 dkg masła
CIASTO DROŻDŻOWE
1 kg mąki
20 dkg cukru
0,5 l mleka
pół kostki margaryny
kostka drożdży odrobina soli,
2 całe jajka, 3 żółtka
cukier waniliowy
LUKIER
cukier puder
ciepła
Do kostki drożdży dodajemy cukier, dwie łyżki ciepłego mleka, a następnie podsypujemy mąką (około 20 dkg). Następnie wszystko mieszamy i z tego wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem. Czekamy aż wyrośnie. Pozostałą część mąki łączymy z rozczynem, jajkami, resztą ciepłego mleka i zagniatamy. Na koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy do chwili, aż ciasto samo zacznie odklejać się od dłoni. Ciasto formujemy w prostokąt, na który nakładamy masę makową, a następnie zawijamy razem z pergaminem po zewnętrznej stronie. Należy pamiętać, że pośrodku papieru należy zostawić niewielką zakładkę, aby ciasto miało w trakcie pieczenia miejsce na wyrośnięcie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i wyjmujemy po około godzinie.
Cukier zalewamy ciepłą wodą, cały czas kontrolując jego konsystencję, tak aby całkowicie się nie roztopił. Lukier powinien być dość gęsty.
Komentarze (1)
Z tych przepisow co znam, to mak należy jeszcze przepuścić kilka razy przez maszynkę (po sparzeniu) i dopiero taką zmielona masę stosować!
Czy w waszym makowcu tego nie trzeba robić?;-)