To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Wigilia kucharzy

Wigilia kucharzy

Ponad 150 szefów kuchni z całej Polski przyjechało do Jeleniej Góry na doroczną Wigilię Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. Oprócz oficjalnego podsumowania mijającego roku i prezentacji planów na 2010 rok, kucharze zasiedli do „wigilijnego stołu”. Działający od lipca Sudecki Klub Szefów Kuchni wystąpił w roli gospodarza: na wieczerzę przygotowano zupę rybną, karpia pod różnymi postaciami, musy i teriny z ryb morskich, pasztety z żurawiny i dzikiego ptactwa, pieczoną szynkę z miodem i goździkami. W ten jedyny weekend w roku kucharze najmniej rozmawiali o... kulinariach.

-To czas, kiedy chcemy lepiej się poznać – powiedział Jarosław Żmuda, szef kuchni „Jeleniej Strugi” w Kowarach – Nasza Kotlina coraz bardziej liczy się na kulinarnym forum w Polsce. Pół roku temu zaczynaliśmy od pięciu osób, teraz jest nas 50.

Właśnie w ten weekend Sudecki Klub Szefów Kuchni i Cukierni otrzymał oficjalny status oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

- W internecie pod hasłem newsgastro można nie tylko o nas przeczytać, ale choćby skorzystać z naszych przepisów kulinarnych – poinformował Mariusz Tkaczyk, szef sudeckiego klubu.