W Łomnicy malutkimi kroczkami będziemy zmierzać do Świąt Wielkiej Nocy. Stąd organizatorzy imprezy do udziału w niej zaprosili wytwórców produktów regionalnych, którzy oferować będą ozdoby wielkanocne i produkty żywnościowe kojarzone z wiosennym okresem.
Do Łomnicy przyjadą wytwórcy z Dolnego Śląska i nie tylko. Będzie można kupić wiosenne rośliny, palmy wielkanocne, jajka zdobione ręcznie w rozmaity sposób.
Nie zabraknie także strawy dla ciała. Do nabycia będą sery kozie i krowie, wędliny od kaszanek po wędzonki i szynki, suszone owoce i przyprawy.
W Kuchni Ziemiańskiej – zgodnie z łomnicką tradycją – gospodynie uczyć będą zwiedzających, jak wypiekać mazurki i bułeczki drożdżowe. Nie zapomniano także o najmłodszych uczestnikach kiermaszu wiosennego. Dzieciaki będą miały okazję z bibuły i papieru wyczarować ozdoby wielkanocne. W tym czasie dorośli mogą zwiedzić sale muzealne w Pałacu Łomnica, czy wstąpić do średniowiecznej piwnicy i przekonać się, jak dawniej gotowano. W piwnicy zgromadzono bowiem sprzęt kuchenny, formy i foremki do wypieków z dawnych czasów.
Przez sobotę i niedzielę, 15 i 16 marca w Folwarku Łomnica będzie rozbrzmiewać muzyka zespołu jazzowego z Jeleniej Góry.
Komentarze (1)
Byłem świetne sery, kabanosy z dzika i kaszanka