W Karkonoskim Centrum Edukacji Ekologicznej w Szklarskiej Porębie (ul. Okrzei 28) goście będą mogli skosztować chleba z masłem i ziołowymi dodatkami, napić się ziołowej herbaty. Będą też do spróbowania soki wyciskane ze świeżych owoców.
Specjaliści z Centrum Muzealno-Edukacyjnego KPN razem z pracownikami Miejskiego Domu Kultury „Muflon” przygotowali niespodziankę w postaci prezentacji „o jadalnych chwastach” czyli roślinach, które znajdziemy w lesie i na łące i które możemy wykorzystać w domowej kuchni. Prelekcję, która odbędzie się w sali widowiskowej MDK „Muflon”, uzupełni degustacja zaprezentowanych gatunków.
Natomiast w Karpaczu, w Centrum Informacyjnym KPN przy ul. Leśnej 9, pracownicy parku wraz z Lokalną Grupą Działania Partnerstwo Duch Gór przygotują degustacje tradycyjnych przysmaków od lokalnych producentów, prezentacje o tradycyjnych metodach wytwarzania żywności, lokalnych produktach i wytwórcach żywności, zdrowym odżywianiu, spacer po Ogrodzie Ziół i Krzewów Karkonoskich, gry i zabawy ekologiczne. Do centrum można dojść szlakami od ulicy Konstytucji 3 Maja, Obrońców Pokoju lub z Wilczej Poręby.
Imprezy odbędą się w sobotę (21 maja), wstęp wolny. We wszystkich trzech miejscach zaplanowano spotkania z dyrektorem KPN-u. Szczegółowy program na plakatach.
Komentarze (1)
Czyli kolejna impreza towarzyska za publiczne pieniądze.