
Po raz kolejny najlepsi uczniowie z 21. szkół z województw dolnośląskiego i opolskiego spotkali się w Zespole Szkół Ekonomiczno – Turystycznych w Jeleniej Górze. Uczestnicy etapu okręgowego, jednego z ośmiu w Polsce, w ciągu dwóch godzin zaliczyli test pisemny. Po raz pierwszy na tym etapie rywalizowali uczniowie z Kluczborka. Obornik Śl., Namysłowa i Mirska. Organizatorów z ZSE-T reprezentowały dziewczęta z czwartej klasy, Joanny: Lewandowska i Bukała (opiekun Barbara Cymańska – Garbowska). Z ZSOiZ w Bolesławcu przyjechały Karolina Kocan i Marta Zołotarska (op. Lucyna Hajduk), z ZSLiMS w Karpaczu Kacper Stopyra i Norbert Szabla (op. Adam Lipiński). W debiutanckim teamie z ZSL-G w Mirsku znalazły się Anna Zawartowska i Agnieszka Smaroń (op. Genowefa Tymbrowska). O prawo udziału w etapie centralnym ubiegały się też zespoły szkół z Opola, Legnicy, Chojnowa, Wałbrzycha, Oławy, Świdnicy, Ludowa Polskiego koło Strzelina, Milicza, Wrocławia, Głogowa, Lubina, Polkowic i Krzyżowic.
- Olimpiada stwarza możliwość współzawodnictwa w rozwijaniu zainteresowań i uzdolnień, motywuje do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko – turystycznych szkół wyższych, daje możliwość środowiskowej integracji – podkreśla dyrektor ZSE-T Joanna Marczewska. - Uczennice naszej szkoły stale biorą udział w tego typu ogólnopolskich olimpiadach i konkursach hotelarskich osiągając wysokie miejsca finałowe. Dwa lata temu Angela Mruk zajęła drugie miejsce. Mamy ambicję być wśród najlepszych szkół hotelarskich w kraju z wysokim poziomem nauczania, dlatego przygotowujemy naszych uczniów (aktualnie w ZSE-T uczy się 610), intensywnie w zakresie obsługi konsumenta, języków obcych i gastronomii. W rankingu najlepszych szkół technicznych ponadgimnazjalnych zajęliśmy drugie miejsce na Dolnym Śląsku i 34. w Polsce.
Za powodzenie hotelarskich olimpijczyków kciuki trzymał absolwent ZSE-T, prezydent JG Marcin Zawiła. Wraz z dolnośląskim kuratorem oświaty Beatą Pawłowicz sprawowali oni patronat honorowy nad etapem okręgowym. Jury przewodził prof. dr hab. Andrzej Rapacz z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
„Opiekę” nad V Olimpiadą Wiedzy Hotelarskiej objęły ministerstwa: edukacji narodowej oraz sportu i turystyki. Zmaganiom na etapie okręgowym tradycyjnie patronowały medialnie redakcja ”Nowin Jeleniogórskich” i portal www.nj24.pl
Komentarze (3)
I tak będą bezrobotni ;)
W tej branży liczy się prezencja pracownika bezpośrednio stykającego się z klientem. Wiedza dobrze ją mieć, ale uśmiechnięty pracownik, ładna i zadbana dziewczyna wystarczą.
No właśnie ładna zadbana dziewczyna wystarcza osobie która sama nie ma zielonego pojęcia co się czym je z czego co się pije i co jak się podaje jak idę do pożądanej restauracji (inna sprawa że u nas chyba takich nie ma ) i kupuje obiad i wino i wdaje na to 600 zł to ma to być poda na takim samym poziomie a nie byle jak