To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Sprawdzian wiedzy hotelarskiej

Fot. Henryk Stobiecki

„Funkcjonowanie gastronomii hotelowej” to temat wiodący tegorocznej, trójstopniowej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej (etap szkolny, okręgowy i centralny). Od pięciu lat uczniowski sprawdzian organizuje Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Pomagają Polska Izba Hotelarstwa i ZSE-T w Kołobrzegu. Finaliści olimpiady są zwolnieni z etapu pisemnego potwierdzającego zawodowe kwalifikacje. Dodatkowo, oprócz cennych nagród rzeczowych laureaci otrzymują indeksy wyższych uczelni.

Po raz kolejny najlepsi uczniowie z 21. szkół z województw dolnośląskiego i opolskiego spotkali się w Zespole Szkół Ekonomiczno – Turystycznych w Jeleniej Górze. Uczestnicy etapu okręgowego, jednego z ośmiu w Polsce, w ciągu dwóch godzin zaliczyli test pisemny. Po raz pierwszy na tym etapie rywalizowali uczniowie z Kluczborka. Obornik Śl., Namysłowa i Mirska. Organizatorów z ZSE-T reprezentowały dziewczęta z czwartej klasy, Joanny: Lewandowska i Bukała (opiekun Barbara Cymańska – Garbowska). Z ZSOiZ w Bolesławcu przyjechały Karolina Kocan i Marta Zołotarska (op. Lucyna Hajduk), z ZSLiMS w Karpaczu Kacper Stopyra i Norbert Szabla (op. Adam Lipiński). W debiutanckim teamie z ZSL-G w Mirsku znalazły się Anna Zawartowska i Agnieszka Smaroń (op. Genowefa Tymbrowska). O prawo udziału w etapie centralnym ubiegały się też zespoły szkół z Opola, Legnicy, Chojnowa, Wałbrzycha, Oławy, Świdnicy, Ludowa Polskiego koło Strzelina, Milicza, Wrocławia, Głogowa, Lubina, Polkowic i Krzyżowic.

 

- Olimpiada stwarza możliwość współzawodnictwa w rozwijaniu zainteresowań i uzdolnień, motywuje do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko – turystycznych szkół wyższych, daje możliwość środowiskowej integracji – podkreśla dyrektor ZSE-T Joanna Marczewska. - Uczennice naszej szkoły stale biorą udział w tego typu ogólnopolskich olimpiadach i konkursach hotelarskich osiągając wysokie miejsca finałowe. Dwa lata temu Angela Mruk zajęła drugie miejsce. Mamy ambicję być wśród najlepszych szkół hotelarskich w kraju z wysokim poziomem nauczania, dlatego przygotowujemy naszych uczniów (aktualnie w ZSE-T uczy się 610), intensywnie w zakresie obsługi konsumenta, języków obcych i gastronomii. W rankingu najlepszych szkół technicznych ponadgimnazjalnych zajęliśmy drugie miejsce na Dolnym Śląsku i 34. w Polsce.

 

Za powodzenie hotelarskich olimpijczyków kciuki trzymał absolwent ZSE-T, prezydent JG Marcin Zawiła. Wraz z dolnośląskim kuratorem oświaty Beatą Pawłowicz sprawowali oni patronat honorowy nad etapem okręgowym. Jury przewodził prof. dr hab. Andrzej Rapacz z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

 

„Opiekę” nad V Olimpiadą Wiedzy Hotelarskiej objęły ministerstwa: edukacji narodowej oraz sportu i turystyki. Zmaganiom na etapie okręgowym tradycyjnie patronowały medialnie redakcja ”Nowin Jeleniogórskich” i portal www.nj24.pl

DSC_0001.JPG
DSC_0004.JPG
DSC_0007.JPG
DSC_0009.JPG
DSC_0010.JPG
DSC_0011.JPG
DSC_0012.JPG
DSC_0013.JPG
DSC_0019.JPG
DSC_0021.JPG
DSC_0022.JPG
DSC_0023.JPG
DSC_0024.JPG
DSC_0026.JPG
DSC_0027.JPG
DSC_0029.JPG
DSC_0031.JPG
DSC_0033.JPG
DSC_0036.JPG
DSC_0038.JPG
DSC_0039.JPG
DSC_0040.JPG
DSC_0042.JPG
DSC_0046.JPG
DSC_0050.JPG
DSC_0053.JPG
DSC_0054.JPG
DSC_0057.JPG
DSC_0059.JPG
DSC_0062.JPG
DSC_0064.JPG
DSC_0065.JPG
DSC_0066.JPG

Komentarze (3)

I tak będą bezrobotni ;)

W tej branży liczy się prezencja pracownika bezpośrednio stykającego się z klientem. Wiedza dobrze ją mieć, ale uśmiechnięty pracownik, ładna i zadbana dziewczyna wystarczą.

No właśnie ładna zadbana dziewczyna wystarcza osobie która sama nie ma zielonego pojęcia co się czym je z czego co się pije i co jak się podaje jak idę do pożądanej restauracji (inna sprawa że u nas chyba takich nie ma ) i kupuje obiad i wino i wdaje na to 600 zł to ma to być poda na takim samym poziomie a nie byle jak