CO roku zmienia się temat konkursu. Aktualny to „Coś na słodko”. Cukiernicze specjały oceniało jury w składzie: kierownik szkolenia praktycznego w ZSLiZ nr 2, Renata Rachwał (przewodnicząca), szef kuchni w Pałacu Brunów Mateusz Szpytma, reprezentantka kresowiaków Czesława Bieniek i szef kuchni Jelenia Struga Medical SPA Paweł Kucharski. W konkursowej ofercie uczniów były m. in. Sernik Wileński, Lwowska rozkosz, Kresowa babka gryczana z orzechami, Domek Baby Jagi – sałatka z kwaśnego mleka i kresowa babka z kremem maślano – deserowym. Z uwagi na bardzo wysoki i wyrównany poziom konkursowych dzieł wszystkie uczniowskie zespołu otrzymały takie same nagrody.
Słodkie pyszności degustowali członkowie Jeleniogórskiego Oddziału Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo – Wschodnich oraz zaproszeni goście. Kresowianki, Czesia Bieniek, Ela Sierka – Dach, Stasia Milczarek, Anna Zawada, Alicja Łabenda i Majka Stacewicz - Wojdyło, same przygotowały takie specjały jak paszteciki lwowskie, studzinina, boczek na mleku, pierogi z kaszy gryczanej, galaretka z drobiu i gołąbki z kaszy gryczanej, z mięsem.
Podczas uroczystości podsumowania konkursu w auli ZSLiZ nr 2 wystąpił zespół wokalny „Agat” z Osiedlowego Domu Kultury na Zabobrzu, którego kierownikiem jest Elżbieta Markowska. W końcu września 2019 roku „Agat” zaprezentuje się na międzynarodowym festiwalu we Lwowie, gdzie został zaproszony. Uczniowie, opiekunowie i kresowiacy obejrzeli też poplenerową wystawę znakomitych prac uczniów Liceum Plastycznego w cieplickim Zespole Szkół Rzemiosł Artystycznych pt. „Ocalić od zapomnienia – Obrona Lwowa”.
Komentarze (1)
kochajmy sie a nie nienwidzmy, to tak fajnie jak sie dogadujemy a potem mozemy sie oBzerac cudenkAMI