
- Konkurs mógł się odbyć dzięki wsparciu sponsorów, którzy podarowali nam surowce i potrzebne artykuły do przeprowadzenia konkursu – wyjaśnia Halina Ciepiela, właścicielka zakładu Halutek. – W tym roku inspiracją był Pan Tadeusz i dzieci musiały z tych motywów wyczarować swoje prace. Z surowców, które dostają muszą z pomocą wiedzy i wyobraźni wyczarować niepowtarzalne prace.
I rzeczywiście, każdy zawodnik stworzył własny świat słodkości, inspirowany naszą epopeją. Były otwarte księgi, były czekoladowe grzybki, były ciasteczka z leśnymi motywami.
- Zrobiłam tort z czekoladowymi mieczami, ale komisja myślała, że to krzyże – wyznała Leszka Sawa z Legnicy – ciężko było wybrać i przedstawić zrozumiałe motywy z Pana Tadeusza. Bardzo lubię ten zawód i chcę w nim pracować, być może w przyszłości otworzę cukiernię w Legnicy.
- Ja z kolei wybrałem motywy myśliwskie, bo wydały mi się najbardziej inspirujące i związane z Panem Tadeuszem – mówił Jakub Piątek – czekoladowe grzybki przywiozłem ze sobą, resztę zrobiłem na miejscu. Bardzo mi się mój zawód podoba.
- Widzę prawdziwą lawinę pomysłów w wykonaniu uczniów – mówiła nauczycielka zawodu Jadwiga Mińska z Dzierżoniowa – najważniejsza jest wyobraźnia i umiejętności manualne, bo można mieć surowce i nie zrobić nic ciekawego, a czasami z niewielu surowców uczniowie wyczarowują prawdziwa cuda.
Wieczorem odbyło się rozdanie nagród w jeleniogórskim ratuszu. Niestety, na tę uroczystość nie przybył nikt z władz miasta.
Pierwsze miejsce ZSZ we Wrocławiu Jakub Piątek, uzyskał 91,7 punktów na 100 możliwych. Drugie miejsce Paulina Barańska ZSZ nr 4 w Jeleniej Górze, uzyskała 83,2 punktów na 100 możliwych. Trzecie miejsce Sylwia Kowalska z Trzebnicy (80,3 pkt.).
![]() |
ZOBACZ ZDJĘCIA |
Komentarze (2)
:) :)
Zdjęcia są super!