Nie wiesz co ugotować rodzinie na obiad? A może spodziewasz się gości i nic nie przychodzi ci zaskakującego do głowy? Skorzystaj z pomysłów przyszłych kucharzy. W ten weekend będą nimi Natalia i Tomek z klasy IV Gastronoma, przyszli technicy żywienia i gospodarstwa domowego. Oto ich propozycja na treściwy posiłek dla czworga osób.
TORT NALEŚNIKOWY NA SŁONO
CIASTO NA NALEŚNIKI
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka wody
2 jajka
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżki stołowe oleju
duża szczypta soli
odrobina cukru do smaku
Do miski wlewamy szklankę mleka i wsypujemy szklankę mąki. Miksujemy na wolnych obrotach. W międzyczasie dodajemy jajka jednocześnie zwiększając ilość obrotów miksera. Następnie dodajemy pozostałą ilość mąki i wody. Na koniec wlewamy dwie łyżki oleju, sól i cukier (olej na sprawić by ciasto nie przypalało się na patelni). Minimalną ilość tłuszczu rozgrzej na patelni, a następnie nałóż na nią ciasto. Naleśniki przewracamy jak tylko zauważymy, że zaczynają odchodzić od patelni.
Tort można przyrządzić z trzema rodzajami farszu lub tylko z jednym. Wybór należy do gotującego. Natalia i Tomek zachęcają też do eksperymentowania i zamiany składników.
I FARSZ
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (nie kupujcie tylko drobiowego bo sos bolonki się nie uda)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 mały przecier pomidorowy
pół szklanki wody przegotowanej
sól, pieprz, czosnek granulowany, dużo oregano
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni. Jak tylko się zarumieni, wówczas natychmiast dodajemy do niej czosnek. Uważajmy aby nie podsmażył się za mocno, bo wówczas będzie gorzki. Na patelnię dokładamy mięso, które mieszając podsmażamy około 5 min, aż będzie lekko suche. W międzyczasie wlewamy pól szklanki wody przegotowanej i przecier pomidorowy i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i jeszcze moment dusimy.
II FARSZ
1 średnia pierś z kurczaka
mozarella
olej
sól, pieprz, bazylia
Wystarczy, że pokrojoną i przyprawioną pierś podsmażymy na oleju i odsączymy ją.
III FARSZ
1 papryka
1 cebula
150 gpieczarek
puszka kukurydzy
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy troszkę się zarumieni dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż nieco zmiękną. Na koniec dokładamy paprykę, żeby była chrupka i również podsmażamy ją około 5 min. Wszystko doprawiamy delikatnie solą.
TORT
Brytfankę smarujemy oszczędnie olejem, a jej spód wykładamy naleśnikiem. Układamy na nim kawałek kurczaka, a na nimjeszcze plaster mozarelli i posypujemy bazylią. Przykrywamy to kolejnym naleśnikiem, na który układamy z kolei podsmażone warzywa i trochę kukurydzy z puszki. Ponownie przykrywamy to naleśnikiem i nakładamy na niego podsmażone mięso mielone z sosem, który posypujemy serem żółtym (gouda). Znowu przykrywamy naleśnikiem. Warstwy tworzymy aż starczy nam miejsca w brytfance. Tak przygotowany tort wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy zaledwie 15-20 min. Tort dzielimy w momencie, kiedy jest jeszcze ciepły.
Smacznego!
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...