To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Rusza weekendowy cykl „Gotuj z nj24.pl”

Tort naleśnikowy autorstwa Natalii i Tomka

Tortem naleśnikowym w wykonaniu Natalii Przygody i Tomka Janiczaka z ZSLiU, czyli popularnego Gastronoma rozpoczynamy nasz weekendowy cykl „Gotuj z nj24.pl”, w którym co sobotę znajdziecie wyjątkową, ale przy tym śmiesznie prostą w wykonaniu potrawę. W jej przygotowaniu będą wam pomagać uczniowie trzech jeleniogórskich szkół gastronomicznych.  W przepisach nie zbraknie cennych rad i inspirujących pomysłów.

Nie wiesz co ugotować rodzinie na obiad? A może spodziewasz się gości i nic nie przychodzi ci zaskakującego do głowy? Skorzystaj z pomysłów przyszłych kucharzy. W ten weekend będą nimi Natalia i Tomek z klasy IV Gastronoma, przyszli technicy żywienia i gospodarstwa domowego. Oto ich propozycja na treściwy posiłek dla czworga osób.

 

 

TORT NALEŚNIKOWY NA SŁONO

 

CIASTO NA NALEŚNIKI

 

2 szklanki mąki

szklanka mleka

szklanka wody

2 jajka

pół szklanki wody mineralnej gazowanej

2 łyżki stołowe oleju

duża szczypta soli

odrobina cukru do smaku

 

Do miski wlewamy szklankę mleka i wsypujemy szklankę mąki. Miksujemy na wolnych obrotach. W międzyczasie dodajemy jajka jednocześnie zwiększając ilość obrotów miksera. Następnie dodajemy pozostałą ilość mąki i wody. Na koniec wlewamy dwie łyżki oleju, sól i cukier (olej na sprawić by ciasto nie przypalało się na patelni).  Minimalną ilość tłuszczu rozgrzej na patelni, a następnie nałóż na nią ciasto. Naleśniki przewracamy jak tylko zauważymy, że zaczynają odchodzić od patelni.

 

Tort można przyrządzić z trzema rodzajami farszu lub tylko z jednym. Wybór należy do gotującego. Natalia i Tomek zachęcają też do eksperymentowania i zamiany składników.

 

I FARSZ

 

pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (nie kupujcie tylko drobiowego bo sos bolonki się nie uda)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 mały przecier pomidorowy

pół szklanki wody przegotowanej

sól, pieprz, czosnek granulowany, dużo oregano

 

Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni. Jak tylko się zarumieni, wówczas natychmiast dodajemy do niej czosnek. Uważajmy aby nie podsmażył się za mocno, bo wówczas będzie gorzki. Na patelnię dokładamy mięso, które mieszając podsmażamy około 5 min, aż będzie lekko suche. W międzyczasie wlewamy pól szklanki wody przegotowanej i przecier pomidorowy i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i jeszcze moment dusimy.

 

II FARSZ

 

1 średnia pierś z kurczaka

mozarella

olej

sól, pieprz, bazylia

 

Wystarczy, że pokrojoną i przyprawioną pierś podsmażymy na oleju i odsączymy ją.

 

III FARSZ

 

1 papryka

1 cebula

150 gpieczarek

puszka kukurydzy

 

Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy troszkę się zarumieni dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż nieco zmiękną. Na koniec dokładamy paprykę, żeby była chrupka i również podsmażamy ją około 5 min. Wszystko doprawiamy delikatnie solą.

 

TORT

 

Brytfankę smarujemy oszczędnie olejem, a jej spód wykładamy naleśnikiem. Układamy na nim kawałek kurczaka, a na nimjeszcze plaster mozarelli i posypujemy bazylią. Przykrywamy to kolejnym naleśnikiem, na który układamy z kolei podsmażone warzywa i trochę kukurydzy z puszki. Ponownie przykrywamy to naleśnikiem i nakładamy na niego podsmażone mięso mielone z sosem, który posypujemy serem żółtym (gouda). Znowu przykrywamy naleśnikiem. Warstwy tworzymy aż starczy nam miejsca w brytfance. Tak przygotowany tort wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy zaledwie 15-20 min. Tort dzielimy w momencie, kiedy jest jeszcze ciepły.

 

Smacznego!

NiT1.jpeg
NiT2.jpeg
NiT3.jpeg
NiT4.jpeg
NiT5.jpeg
NiT6.jpeg
NiT7.jpeg
NiT8.jpeg