W projekcie kulinarny, dolnośląski szlak ma łączyć około 30 obiektów z ofertą gastronomiczną, charakterystyczną dla regionu. W pewnej mierze znaczenie mieć będzie kulinarna specyfika – z uwagi na uwarunkowania historyczne bardzo różnorodna, bo obejmująca i wpływy kuchni wschodniej, i niemieckiej, i bałkańskiej, czy nawet greckiej. Nadrzędne znaczenie będzie mieć jednak regionalnych charakter produktów. Oczywiście wszystko pod kontrolą tzw. Kapituły Smaku i z gwarancją najwyższej jakości podawanych dań.
Szlak obejmie całe województwo dolnośląskie, ale już widać, że licznie obecne będą tam obecne lokale z regionu jeleniogórskiego. Wśród dotąd zakwalifikowanych takich obiektów, ponad połowa działa w naszych stronach – w Karkonoszach, w okolicach Bolesławca i Leśnej. To bardzo różne obiekty od restauracji hotelowych począwszy przez gospodarstwa agroturystyczne, aż po tematyczne bary. W przyszłości planowane jest udostępnienie turystom specjalnej karty, która pozwoli uzyskiwać zniżki przy stołowaniu się w lokalach na szlaku.
Szlak ma być oficjalnie otarty w kwietniu.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...