To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Najlepsze specjały spod Śnieżki i nie tylko

Najlepsze specjały spod Śnieżki i nie tylko

Wędliny, sery, alkohole domowej receptury – te i wiele innych produktów można było skosztować w piątek (8 września) na Placu Ratuszowym w Jeleniej Górze, podczas 15. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”. Tradycyjnie, nagrodzono najciekawsze produkty spożywcze i elementy rękodzieła.

Na Placu Ratuszowym ustawiono blisko sto stoisk. Przeważały produkty spożywcze. Sporym zainteresowaniem cieszyły się miody z lokalnych pasiek, wędliny no i – tradycyjnie – piwo z lokalnych browarów: Miedzianka i Lwówek.

Na stoisku Rodzinnych Ogródków Działkowych „Wiarus” były ciasta, przetwory a także... chleb z cukinii. – Wszystkie te specjały przygotowane są na bazie produktów z ogródków działkowych – tłumaczył Jerzy Lenard z tego stoiska.
Byli wystawcy nie tylko z okolic Śnieżki. Furorę robiło stoisko z wędlinami z Podlasia.
Tradycyjnie już, jurorzy wyróżnili najciekawsze produkty, wręczając nagrodzonym firmom „Jelonki Karkonoskie”.
– Cieszy nas to, że wielu wystawców, którzy w poprzednich latach byli nagradzani, przyjeżdżają nadal i wystawiają nowe produkty do konkursu – powiedział Leszek Supierz, wiceprezes Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego i zarazem jeden z jurorów. – Jest też wielu nowych wystawców. Wszystkie prezentowane tu produkty spożywcze są bardzo smaczne, ale i zdrowe.
W konkursie na „Najciekawszy Produkt Karkonoski” nagrody otrzymali: Farma Dyń za „Ogórki ozdobne”, czeski JM Koral za „Szklane Paciorki” oraz artystki z Kowar, występujące jako „Liściaki i rymowanki”.
W konkursie na „Karkonoski Produkt Spożywczy” wyróżnienia otrzymały następujące firmy: Maso Rydval z Czech za kiełbasę ziołową, Słodko i Zdrowo za lemoniadę lawendową i Browar Miedzianka za piwo Cycuch Janowicki.
– Zawsze robią furorę. Gdziekolwiek się nie pojawimy, to zaraz jest dużo pytań – śmieje się Grażyna Mosiądz z Różyńca k. Bolesławca, która zaprezentowała nagrodzone ozdobne ogórki. Wyglądały jak połączenie ogórka z kaktusem.
Miała trzy odmiany tego warzywa: kiwano, fakir i gherkin. Przyznaje, że nasiona sprowadziła. – Byłam ciekawa, czy ta roślina przyjmie się u nas. I się przyjęła - tłumaczy. – Pomyślałam, dlaczego nie stanąć z tym do konkursu.
Podkreśla, że są to przede wszystkim ogórki ozdobne, ale wykorzystywane są też w nowoczesnej kuchni jako dodatki. Ogórki kiwano zostały kiedyś nawet ukiszone przez jedną z klientek. – Wyglądały fantastycznie. I były smaczne – dodaje kobieta.
– Dużo lawendy, mięty, odrobina cytryny – zdradza przepis na lemoniadę lawendową inna laureatka – Małgorzata Greifenberg z Jagniątkowa. Kobieta w swoich słodkich deserach wykorzystuje zdrowe dodatki ze swojego ogrodu. – Działam dopiero od roku. Można więc powiedzieć, że jest to raczkujące dziecko – śmieje się. – Nie wiem, czy mój pomysł na działalność jest trafiony, ale faktem jest, że lubimy nowości. Chcemy jeść smacznie, zdrowo i nisko kalorycznie. I chyba te zasady spełniają moje przysmaki.
 

IMG_5482.JPG
IMG_5485.JPG
IMG_5490.JPG
IMG_5497.JPG
IMG_5500.JPG
IMG_5502.JPG
IMG_5504.JPG
IMG_5509.JPG
IMG_5512.JPG
IMG_5516.JPG
IMG_5517.JPG
IMG_5519.JPG
IMG_5522.JPG
IMG_5527.JPG
IMG_5529.JPG
IMG_5531.JPG
IMG_5534.JPG
IMG_5536.JPG
IMG_5568.JPG
IMG_5574.JPG
IMG_5587.JPG
IMG_5590.JPG
IMG_5601.JPG
IMG_5619.JPG
IMG_5622.JPG
IMG_5629.JPG

Komentarze (9)

.. za moich czasow,gdy przyjechalem na Ziemie Odzyskane to nie bylo nie bylo kosztowania,ale trzeba bylo kupic zywego koguta na rynku przy kilinskiego.Moj sp.Szwagier tam handlowal,bo pochodzil z Maciejowej

Gdybyscie napisali,ze taka wystawa ma byc,to ludzie by cokolwiek wiedzieli,bo ja nic nie wiedzialam ze ma byc taka impreza. Potraficie tylko pisac o tym co juz sie odbylo, zamiast informowac ludzi o takich akcjach w naszym miescie!

Szanowna Internautko. Zapowiedzi tego wydarzenia ukazały się zarówno na łamach "Nowin Jeleniogórskich" (ostatnia 5 września) a także naszego portalu - www.nj24.pl. Link: www.nj24.pl/article/obejrzyj-co-wyprodukowano-pod-sniezka

.. bylo mi dobrze,popilem piwka z Miedzianki i wrocilem do domu

Wszystko ok, tylko drogi KARR - dlaczego taka impreza odbywa się w dzień roboczy? Od lat, jako osoba pracująca nie mam szansy skorzystać i pouczestniczyć w tej imprezie :(

Też byłam i popróbowałam różnych przysmaków, na prawdę uczta dla podniebienia tyle nowych smaków że choćby dla tego warto było tam być. Fakt jak ktoś wspomniał sama promocje tej imprezy była kiepska i wiele osób w ogóle nie wiedziało o tym wydarzeniu.
www.medicot.pl/forum/

Wszystko ok, tylko drogi KARR - dlaczego taka impreza odbywa się w dzień roboczy? Od lat, jako osoba pracująca nie mam szansy skorzystać i pouczestniczyć w tej imprezie :(

Kupującymi byli sami emeryci i renciści , bo kto to widział robić taka imprezę w dzień roboczy i tylko do godz. 17 . podobno u nas jest małe bezrobocie i większość pracuje - to dla kogo jest ta impreza ?

..moj Syn rowniez pracuje,ale jest zainteroswoany impezami
i uczestniczy we wszystkich wydarzeniach miasta i rowniez Kosciola - tak go wychowalem