Lokalne władze oceniają że realizacja tego planu jest niemal przesądzona. Do załatwienia zostały ostanie formalności i podpisanie stosownych umów. Właściciel Browaru Ciechan już szykuje się do pracy we Lwówku, a władze Dolnego Śląska zapewniają, że nie zamierzają wycofać się z przedsięwzięcia. Do rozstrzygnięcia pozostaje jedynie skala zaangażowana się w zagospodarowanie obiektów, w których urządzano ma zostać muzeum. Gospodarze Lwówka Śląskiego przekonują, że jeśli tylko wszystko potoczy się zgodnie z planem miasteczko godnie uczci przypadające w 2009 r. 800-lecie lwóweckiego piwowarstwa.
Więcej na ten temat w aktualnym wydaniu „Nowin Jeleniogórskich”.
Komentarze (20)
800-lecie!!!
ale to juz nie bedzie to samo dobre piwo tylko szczoch z ciechanowa. nie bedzie tych samych ludzi którzy znają recepturę, nie będzie tego samego procesu produkcji więc smak bedzie jak piwo z marketu w plastiku... :(
piwo Ciech jest pyszne, oni w Ciechanowie znaja się na rzeczy, nie pasteryzują
Nie ma już piwa NIEPASTERYZOWANEGO w sprzedaży w Polsce!!!! Ludzie zrozumcie!! Piwo niepasteryzowane wytrzyma max 2-3 tygodnie - w ciemnym, zimnym(około 2-4 st Celcjusza) pomieszczeniu. W innych warunkach zaczynają wytrącać się drożdże i piwo się psuje!! Piwo NIEPASTERYZOWANE ze Lwówka był pasteryzowane - taka prawda. Różniło się tylko od pasteryzowanego etykietą. Nie było możliwości innej, bo nawet taśma produkcyjna szła tak że pasteryzatora się nie dało ominąć!!javascript:JOSC_emoticon(":evil:")
To był tylko chwyt marketingowy!! Więc "spece" browarnictwa niech lepiej milczą jak znają tylko "prawdę" o Lwóweckim browarze z opowiadań...
Prawdą jest, że poprzedni właściciel browaru w Lwówku Ślaskich oszukiwał konsumentów twierdząc, że butelkowane piwo z jego zakładu jest niepasteryzowane.
Nie jest jednak prawdą, że nie ma w Polsce piwa niepasteryzowanego. Takie piwa w sprzedaży są. Produkują je np. tzw. browary restauracyjne (np. Spiż we Wrocławiu, C.K. Browar w Krakowie). Produkuje je również kilka browarów średnich i małych takich jak np. pomorski Browar Amber (Żywe).
Również przyszły inwestor w lwóweckim browarze czyli Browar Ciechan na rynek województwa mazowieckiego produkuje swoje piwa w wersji niepasteryzowanej.
Może i jest to prawda z tymi piwami niepasteryzowanymi. Jednak wiem że u nas we Lwówku ma być produkowane piwo i w cysternach ma jechać do Ciechanowa i tam być rozlewane. Niemożliwym jest by było ono niepasteryzowane. Będzie pasteryzowane pewnie w pasteryzatorze przepływowym(większość nowoczesnych linii produkcyjnych korzysta z takich)Nie jest jeszcze do końca postanowione czy będzie produkowany u nas CIECHAN czy piwo LWÓWECKIE czy jaką ktoś tam nazwę wymienił.Rozlew u nas jest niemożliwy(przynajmniej butelkowy/puszkowy) z braku miejsca - a hala byłej BUTELKOWNI będzie prawdopodobnie salą balową - będzie sprzedana osobno(to ta najbliżej CZARNEJ WIEŻY) A właściciel Ciechana moim PRYWATYM zdaniem i wg moich informacji to niewiele od Bauera lepszy "biznesmen" - też ma część interesów o których nie wiadomo wszystkiego i ich źródła finansowania są w kręgu zainteresowania prokuratury(Są to MOJE PRYWATNE INFORMACJE I POGLĄDY) Więc mam tylko nadzieję że oddając temu Panu NASZ browar nie popełni się drugi raz tych samych błędów co z Bauerem, który kupił browar żeby się piwa napić....
Co prawda panie technologu to prawda....macie rację panie...
Nie dosc ze to bylo tanie i dobre piwinio to w dodatku bylo dosyc liczne miejsce pracy wiec wiecie o co kaman! pozdrownioo kotlety:] :angry: :P
Masz racje. Dobre, tanie. Nie jeden raz krata i na szkolną....praca też była dla kilkunastu osób....no ale trudno ...A SPR jest ch***owe i tak!!!!
prawie sprzedany?? taaa...prawie zesrany!!!!!!!! ciechan ponoć sięrozmyślił i już nie chce browaru!!!!!!!