- Jak tyle lat pracuje się w tym zawodzie, wie się na wyczucie, co będzie smakowało – przyznał Piotr Lipski (Malinowy Dwór), który w swoim zawodowym życiu już dwukrotnie był wicemistrzem Polski (w 2005 i 2006 roku) w grillowaniu – Ale człowiek się uczy całe życie. Dziś także podpatrzyłem, jak koledzy podają grillowane potrawy. Jest na co popatrzeć.
Drugie miejsce zdobyli kucharze SETKI Baru Polski Ludowej z Wrocławia, trzecie z Hotelu Bornit ze Szklarskiej Poręby. Jedenaście zawodowych ekip kucharzy konkurowało na grillowane potrawy w ramach I PUCHARU POLSKI W GRILLOWANIU im. Macieja Kuronia. Publiczność, która tłumnie przybyła do cieplickiego Parku Norweskiego, dopingowała kucharzy i degustowała potrawy. Własną nagrodę publiczność przyznała restauracji Corte Nero z Jeleniej Góry.
Ekipy kucharzy grillowali potrawy z drobiu, ryb, mięsa wieprzowego i warzyw obok Muzeum Przyrodniczego, pomiędzy plenerowymi scenami, na których występy solistów mieszały się z konkursami kulinarnymi dla publiczności.
Szaszłyki drobiowe polane sosem orzechowym z dodatkiem chili, dzwoneczki z pstrąga z ziołami pieczone na grillu i boczek przełożony karczkiem serowała choćby ekipa z Hotelu Artus w Karpaczu. Kurczaka marynowanego wcześniej z kminem rzymskim w sambuce, pstrąga marynowanego w cytrusach, karkówkę faszerowaną gorgonzolą przygotowała drużyna restauracji Capri z Wrocławia. „Nie spodziewaliśmy się, że na zawody przyjdzie tyle publiczności, po prostu tłum” - przyznała ta ostatnia ekipa.
Do Jeleniej Góry ostatecznie dotarło jedenaście ekip kucharzy startujących w konkursie na grillowane potrawy. W ostatniej chwili wycofała się ekipa ze Szklarskiej Poręby i Warszawy. Ze względu na liczne zgłoszenia zawodowców, zrezygnowano z ekip amatorskich w konkursie. Grillowane potrawy oceniało profesjonalne jury oraz jury degustacyjne.
- Dużo wyższy poziom niż podczas konkursów grillowania kilka lat temu – ocenił Jarosław Żmuda z Sudeckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.
„Spotkamy się za rok” - obiecał prezydent Marcin Zawiła. I Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia zorganizowała firma Sudety IT – Status i Miasto Jelenia Góra.
Komentarze (3)
Grlilowanie to super sprawa zawsze mozna cos podpaczeć jak i co sie griluje .