To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Grillowanie na... puchar

Grillowanie na... puchar

Pierwsze miejsce i puchar prezydenta Jeleniej Góry wygrała ekipa kucharzy Hotelu Malinowy Dwór ze Świeradowa Zdroju. Kubki smakowe jury podbili sakiewką drobiową z grillowaną cukinią nadziewaną wędzonym białym serem, pstrągiem zawijanym w szynkę parmeńską i karczkiem nadziewanym pastą truflową z kaczą wątróbką.


- Jak tyle lat pracuje się w tym zawodzie, wie się na wyczucie, co będzie smakowało – przyznał Piotr Lipski (Malinowy Dwór), który w swoim zawodowym życiu już dwukrotnie był wicemistrzem Polski (w 2005 i 2006 roku) w grillowaniu – Ale człowiek się uczy całe życie. Dziś także podpatrzyłem, jak koledzy podają grillowane potrawy. Jest na co popatrzeć.

Drugie miejsce zdobyli kucharze SETKI Baru Polski Ludowej z Wrocławia, trzecie z Hotelu Bornit ze Szklarskiej Poręby. Jedenaście zawodowych ekip kucharzy konkurowało na grillowane potrawy w ramach I PUCHARU POLSKI W GRILLOWANIU im. Macieja Kuronia. Publiczność, która tłumnie przybyła do cieplickiego Parku Norweskiego, dopingowała kucharzy i degustowała potrawy. Własną nagrodę publiczność przyznała restauracji Corte Nero z Jeleniej Góry.

Ekipy kucharzy grillowali potrawy z drobiu, ryb, mięsa wieprzowego i warzyw obok Muzeum Przyrodniczego, pomiędzy plenerowymi scenami, na których występy solistów mieszały się z konkursami kulinarnymi dla publiczności.

Szaszłyki drobiowe polane sosem orzechowym z dodatkiem chili, dzwoneczki z pstrąga z ziołami pieczone na grillu i boczek przełożony karczkiem serowała choćby ekipa z Hotelu Artus w Karpaczu. Kurczaka marynowanego wcześniej z kminem rzymskim w sambuce, pstrąga marynowanego w cytrusach, karkówkę faszerowaną gorgonzolą przygotowała drużyna restauracji Capri z Wrocławia. „Nie spodziewaliśmy się, że na zawody przyjdzie tyle publiczności, po prostu tłum” - przyznała ta ostatnia ekipa.

Do Jeleniej Góry ostatecznie dotarło jedenaście ekip kucharzy startujących w konkursie na grillowane potrawy. W ostatniej chwili wycofała się ekipa ze Szklarskiej Poręby i Warszawy. Ze względu na liczne zgłoszenia zawodowców, zrezygnowano z ekip amatorskich w konkursie. Grillowane potrawy oceniało profesjonalne jury oraz jury degustacyjne.

- Dużo wyższy poziom niż podczas konkursów grillowania kilka lat temu – ocenił Jarosław Żmuda z Sudeckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.

„Spotkamy się za rok” - obiecał prezydent Marcin Zawiła. I Puchar Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia zorganizowała firma Sudety IT – Status i Miasto Jelenia Góra.

Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar
Grillowanie na... puchar

Komentarze (3)

Grlilowanie to super sprawa zawsze mozna cos podpaczeć jak i co sie griluje .