Wśród wystawców, którzy przy restauracji „Dwór Liczyrzepy” codziennie przez osiem godzin (11.00 – 19.00), na swoich stoiskach pokażą to, co najlepsze, będą producenci zrzeszeni w LGD Partnerstwo Ducha Gór, posiadający certyfikaty produktu tradycyjnego i regionalnego, certyfikaty Unii Europejskiej i oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska”.
Drugą edycję Festiwalu wraz z pokazem kulinarnym poprowadzi znany w branży gastronomicznej i spożywczej Jan Kuroń. Jako szef jury pomoże wyłonić laureatów konkursu na najlepszą Kuchnię Liczyrzepy (gówna nagroda dla drużyny 3000 złotych) i na najlepsze Danie Liczyrzepy przygotowane przez amatorów wyłącznie z produktów regionalnych. Oceniony zostanie smak potrawy, jej walory kulinarne, walory tradycyjne i atrakcyjność. Zwycięskie danie będzie wprowadzone do menu restauracji „Dwór Liczyrzepy”, która wraz z LGD Partnerstwo Ducha Gór zorganizują Festiwal Smaków Liczyrzepy. Autor Dania Naj otrzyma prowizję w wysokości pięciu procent od rocznej wartości sprzedaży potrawy w karpackiej restauracji. Wszystkie wyroby lokalnych producentów będą do kupienia.
Poznamy laureatów konkursów „Skarby Ducha Gór 2013” w trzech kategoriach: produkt żywnościowy Krainy Ducha Gór”, pamiątka Krainy Ducha Gór i produkt rękodzielniczy Krainy Ducha Gór z nagrodami po 1000, 500 i 300 złotych w każdej kategorii.
Interesująco zapowiada się Pojedynek Mistrzów, czyli plenerowy konkurs szefów kuchni restauracji należących do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Oprócz części kulinarnej zaplanowano występy lokalnych artystów i zespołów, pokazy i konkursy. Dodatkową atrakcją będzie piątkowa (16 VIII) Biesiada Karkonoska z restauracji „Dwór Liczyrzepy”, czyli przegląd zespołów folkowych z regionu karkonoskiego. Przewidziano niespodzianki dla rodzin z dziećmi oraz dwudniowe warsztaty rzemieślnicze.
Bardzo atrakcyjnie zapowiadają się pokazy filcowania (wytwarzania zabawek z filcowanej wełny), florotypii (kompozycje z ziół i kwiatów), mozaiki szklanej (tworzenie własnych kompozycji na bazie szklanych elementów), piernikarskie (lukrowanie pierników „Chce Misie”), monotypii artystycznej (odbitka drukarska, nauka mieszania farb, grafika i malarstwo), hafciarskie (wyszywanie haftem krzyżykowym), mydlarskie (wyrób aromatycznych mydeł z ziołami), ceramiczne i malowania na szkle.
Komentarze (2)
A Festiwal otworzą dwa stare pierniki.