To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Dwadzieścia lat dobrego smaku

Dwadzieścia lat dobrego smaku

Kamil Barda - siódmy kucharz w Polsce w ramach konkursu „Potrawa jednego talerza”, Piotr Motała - szef kuchni w Hotelu Pałacu Staniszów i Daniel Flik - ceniony specjalista w carvingu, czyli zdobieniu w warzywach i owocach to tylko kilku z wielu wybitnych absolwentów jeleniogórskiego „Gastronoma” który wczoraj skończył dwadzieścia lat. Oficjalnym podziękowaniom i gratulacjom nie było końca, ale wisienką na torcie był za to taneczny występ nauczycielki, a także obecnej uczennicy tej szkoły Natalii Smerży, uczestniczki telewizyjnego show „Must be the music”.

Sylwia Grzywacz jest w trzeciej klasie technikum o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego w Zespole Szkół Licealnych i Usługowych „Gastronom” w Jeleniej Górze i chce w przyszłości zostać dietetykiem. Uważa, że szkoła, którą wybrała skutecznie przygotuje ją do tego zawodu.

- Organizowanych jest tutaj wiele kursów jak na przykład ostatnio na baristę, barmana czy popularny kurs carvingu, czyli sztuki zdobienia w jedzeniu – wymienia Sylwia.

Nadzieję na zdobycie niezbędnych umiejętności z zakresu żywienia Sylwia, podobnie jak jej koleżanki, pokłada jednak przede wszystkim w cotygodniowych zajęciach w kuchni.

- Lekcje gotowania odbywają się raz w tygodniu po kilka godzin. Dzielimy się wtedy na kilkuosobowe grupy i w dwóch dużych kuchniach przygotowujemy zadane potrawy. Najczęściej są to dania związane z zagadnieniem, które ostatnio omawialiśmy. Czyli na przykład jeśli tematem zajęć były sosy, to pichcimy na przykład gołąbki. A raz w miesiącu uczniowie sami wymyślają potrawę – wyjaśnia Magdalena Kliszcz z klasy trzeciej technikum o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego ZSLiU.

Tak wyszlifowane talenty kucharskie trafiają na ogólnopolskie konkursy. Perełki natomiast znajdują pracę w najlepszych restauracjach.

- Na co dzień pracuję jako szef kuchni w Hotelu Pałacu Staniszów - mówił Piotr Motała, absolwent ZSLiU, który do swojej szkoły chętnie wraca, ale już w zupełnie innej roli.

- W ramach lekcji z mistrzem chcemy, aby uczniowie uczyli się od najlepszych – tłumaczyła Iwona Kumek, dyrektor ZSLiU w Jeleniej Górze.

Zajęcia z profesjonalistami, zwłaszcza z ekskluzywnego Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni, uczniowie cenią sobie najbardziej, zwłaszcza, że te zacne miejsca zajmują ich starsi koledzy ze szkoły.

- Na tego rodzaju lekcacjach przekazuje nam się cenne rady i zdradza tajniki sprawdzonej kuchni, które później wykorzystujemy – dodaje Patrycja Chmiel z klasy trzeciej technikum o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego ZSLiU.

Rok szkolny uatrakcyjniają również regularne konkursy jak „Zamień buły na brokuły”, w których szkoły o podobnym profilu z regionu rywalizują o tytuł najlepszej w przygotowaniu odpowiednich do zadanego tematu potraw. Liczy się nie tylko wartość odżywcza, ale także sposób podania.

Poważną atmosferę wczorajszej uroczystości rozluźniła dopiero Natalia Smerża, która zaśpiewała piosenkę Maryli Rodowicz „Ale to już było”. Uczniowską publiczność poderwała za to nauczycielka, która zaprezentowała taniec orientalny, a szczypty pikanterii dodał z kolei kabaret Paka. Na okrągłe urodziny szkoły przyjechał prezydent miasta, Marcin Zawiła i wręczył dyrektorce czek na 5 tysięcy złotych. Komplet encyklopedii podarowała natomiast poseł Marzena Machałek.

ZOBACZ ZDJĘCIA
 
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku
Dwadzieścia lat dobrego smaku

Komentarze (1)

Co to za szef kuchni ten pan Piotr Motala, skoro w jego restauracji podaja nie oczyszczone krewetki( z jelitem pelnym kup) i letnie risotto?!