
CIASTO NALEŚNIKOWE
1 kg mąki
ok. 1 litr mleka
1 jajko
sól
6 łyżek oleju
FARSZ
ok. 1 kg pieczarki
0,5 kg cebuli
2 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz, wegeta majeranek
Na początek mieszamy w naczyniu mąkę z mlekiem i jajkiem. Do smaku doprawiamy solą, a następnie rzadkiej konsystencji ciasto smażymy na lekko wysmarowanej np. słoninką, rozgrzanej patelni. Lepiej jeśli naleśniki są nieco bardziej zarumienione i niezbyt cienkie, bo wówczas mogą przepuszczać farsz od środka.
W pierwszej kolejności należy kapustę opłukać, a następnie ją ugotować. Po ugotowaniu odsączamy ją, drobno kroimy i łączymy z wcześniej podsmażonymi na patelni pieczarkami. Pieczarki podobnie jak cebula powinny być pokrojone w kostkę. Do tak przygotowanego farszu dodajemy podsmażoną cebulkę. Pamiętajmy jednak, aby kapusta nie była też za sucha, czyli nadmiernie odsączona, bo farsz na krokiety musi być nieco wilgotny. Zmieszane składniki zawijamy w naleśniki, a te obtaczamy z kolei w jajku i bułce. Na koniec ponownie smażymy na patelni.
BARSZCZ WIGILIJNY
3 kg buraków
ocet, sól, cukier, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie, majeranek
Buraki kroimy w ćwiartki. Lepiej jednak jest zetrzeć buraki na tarce, bo wówczas więcej puszcza soku. Tak przygotowane warzywo zalewamy wrzącą wodą i dodajemy przyprawy razem z octem. W ten sposób przygotowany zakwas zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu na około dzień lub dwa.
Gotowy wywar warzywny łączymy z wcześniej przyrządzonym zakwasem. Tak przygotowany już właściwie barszcz doprawiamy jeszcze do smaku i lekko gotujemy, bo długie wrzenie spowoduje bowiem utratę przez niego barwy.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...