To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Uczennice "Handlówki" zachwyciły szefów kuchni

Uczennice "Handlówki" zachwyciły szefów kuchni

Laureatkami drugiego miejsca w ogólnopolskim konkursie "Profesjonalista i Mistrz w Branży Turystycznej” zostały uczennice popularnej „Handlówki”, Katarzyna Gąsior i Karolina Literowicz. Jury powalił na kolana oryginalny deser trzecioklasistek. Dzisiaj zwyciężczynie doradzą naszym czytelnikom jak poprawnie nakryć stół.

Na swoim pierwszym konkursie dziewczyny znalazły się przypadkiem.

- Obie są z natury bardzo skromne. Ich ogromny talent był początkowo niezauważalny – wspomina Renata Grabik, opiekunka uczennic.

Trzecioklasistki bardzo się wzbraniały przed udziałem w konkursie. W końcu zdecydowały się spróbować swoich sił. Na wykonanie dania głównego, deseru i nakrycie stołu miały tylko półtorej godziny. I choć uczennice dość długo zastanawiały się nad przyrządzeniem udka, jury zaskoczył bardziej ich deser, brzoskwinie w karmelu z lodami i musztardą francuską.

- Spodobał im się smak, a szalę zwycięstwa na korzyść dziewczyn przechyliło oryginalne połączenie. Jury nie mogło uwierzyć, że lody zostały zmiksowane z musztardą – tłumaczyła opiekunka.

Nie bez znaczenie było też to w jaki sposób laureatki nakryły stół.

- Wybrałyśmy zieleń jako kolor nawiązujący do wiosny. Na stołach znalazły się własnoręcznie przygotowane kule z margaretek – mówiły uczennice.

Przed Karoliną i Kasią kolejne wyzwanie. W listopadzie wezmą udział w półfinale konkursu "Zgotuj sobie sukces". O tym co na nim przygotują dowiedzą się dopiero na samym konkursie.

Oto kilka porad jak poprawnie nakryć stół i w kilka minut przygotować oryginalną serwetkę, które przekazały naszym czytelnikom Karolina Literowicz i Kasia Gąsior.

Do przystawek służą sztućce, które znajdują się po zewnętrznych stronach talerza, po lewej widelec, po prawej nóż ostrzem skierowany do środka.

Zaraz za nożem powinna się znaleźć łyżka do zupy, a obok łyżki nóż do dania głównego.

Widelczyk lub łyżeczka do deseru powinny się znaleźć nad talerzem i być skierowane w prawą stronę. Jeśli natomiast układamy je razem, wówczas łyżeczkę kierujemy w prawo, a widelczyk odwrotnie.

Naczynia do napojów powinny być zawsze ustawiane po prawej stronie.

Kształt serwetek też nie pozostaje bez znaczenia. Płasko złożone używa się głównie do śniadań, w kształcie stożka do obiadów, a najwyższe do kolacji.

Zwykłe trójkątne serwetki kładziemy po lewej stronie, czubkiem do talerza.

IMG_7327.JPG
IMG_7332.JPG
IMG_7341.JPG
IMG_7343.JPG
IMG_7346.JPG
IMG_7347.JPG
IMG_7348.JPG
IMG_7351.JPG
IMG_7353.JPG
IMG_7354.JPG
IMG_7355.JPG

Komentarze (10)

robi sie to podobnie jak pieklo nie bo,gratulacje dziewczyne

[quote=paula]robi sie to podobnie jak pieklo niebo,gratulacje dziewczyne[/quote]

wszystko ładnie, pięknie, tylko na co jej tyle tapety..?

Brawo

Zdolniachy ;) Gratulację Karola i Kasia! Pozdrówki!!!!! :)

Mogę powiedzieć,,I am proud of the talented girlfriend :* and the talented friend:)(znaczy xP ,,Jestem dumny ze zdolnej dziewczyny i zdolnej koleżanki) xD

Taaaaak, zajęły 2 miejsce na dwie drużyny. Ale z Jeleniej Góry były też inne sukcesy w tym konkursie. I jest cisza, droga redakcjo..

Faktycznie, redakcja chyba nie weryfikuje informacji bo zajęcie drugiego miejsca na dwie szkoły ,to jak zajęcie ostatniego

Ostatecznie jurorzy przyznali trzy tytuły indywidualne „Profesjonalisty i mistrza..” w każdej z ww. branż, za I, II i III miejsce.

W branży turystycznej zaszczytny tytuł „Profesjonalisty i mistrza..” otrzymały:

I miejsce: Karolina Pałka – RST Polanica-Zdrój,
II miejsce: Edyta Kocój – RST Polanica-Zdrój,
III miejsce Anna Kulig – ZSE–T w Jeleniej Górze.

W branży gastronomicznej tytuł „Profesjonalista i mistrz…” uzyskały:
I miejsce: Monika Midura – RST Polanica-Zdrój,
II miejsce: Karolina Literowicz – ZSLiZ w Jeleniej Górze,
III miejsce: Kamila Auguściak – RST Polanica-Zdrój
IV miejsce: Katarzyna Gąsior –ZSLiZ w Jeleniej Górze.

W branży hotelarskiej tytuł „Profesjonalisty i mistrza…” otrzymały:
I miejsce: Wiktoria Dwojak – ZSE-T w Jeleniej Górze,
II miejsce: Zuzanna Kordas – RST Polanica-Zdrój,
III miejsce: Marlena Worobiec – RST Polanica-Zdrój.

Jurorzy przyznali również tytuły „Profesjonalisty i mistrza..” za I, II i III miejsce tym szkołom, które zdobyły najwyższą ilość punktów w poszczególnych branżach. I tak:

W branży turystycznej tytuł zdobyły:
I miejsce: Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju,
II miejsce: Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu,
III miejsce: Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości w Kłodzku.

W branży hotelarskiej tytuł zdobyły:
I miejsce: RST w Polanicy-Zdroju,
II miejsce: ZS nr 7 w Wałbrzychu,
III miejsce: ZSE-T w Jeleniej Górze.

W branży gastronomicznej tytuły przyznano:
I miejsce: RST w Polanicy-Zdroju,
II miejsce: ZSLiZ w Jeleniej Górze.

To jak inne szkoły mają takie sukcesy to czemu się nie chwalą i o nich jest cisza hmmmm? żal kicio ściska? jak ktoś nie wie wszystkiego to niech się lepiej nie wypowiada,jakby ktoś umiał czytać ze zrozumieniem, w artykule jest nacisk na polanice, ale dziewuchy jadą do warszawy w listopadzie, która jeleniogórska szkoła może się takim czymś pochwalić?
pozdro dziewczyny trzymam kciuki,