Światowe Dni Śniegu mają na celu promocję narciarstwa i snowboardingu oraz wszelkich form zimowej aktywności. W Szklarskiej Porębie dominowały zjazdy na różnym sprzęcie, zabawy i konkursy narciarskie z nagrodami, dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Wielu chętnych za darmo mogło przetestować najnowsze modele nart marki Fischer i Majesty. Na specjalnie przygotowanym, muzycznym ratraku kilku DJ-ów przez kilka godzin grało różną muzykę. Tłumy turystów i mieszkańców Szklarskiej Poręby i okolic oraz korzystających z zimowych ferii uczniów zebrało się przez tarasem biura firmy Sudety Lift. Wystąpili BRK, Jarecki i gwiazda wieczoru Grubson.
Na stoisku Masterchefa zwycięzca ostatniej, szóstej edycji telewizyjnego hitu, Mateusz Zielonka z Wrocławia, z pomocą czwórki uczestników programu, w wielkim garze z „Bornitu” ugotowali japońską zupę Ramen. Serwowali kilkaset porcji pysznej, sytej i rozgrzewającej zupy, częściowo już przygotowywanej od dni, według autorskiego przepisu Mateusza.
Na „Świątecznym Kamieniu” w kategoriach dzieci i dorosłych odbyły się próby szybkości z nagrodami w postaci sprzętu narciarskiego. Dokładną prędkość przejazdu na stumetrowej trasie mierzyła profesjonalna aparatura. Najlepsi jechali ponad 130 kilometrów na godzinę.
Komentarze (1)
I FIS „ toto” firmował?