To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Pyszności w „Gastronomie”

Pyszności w „Gastronomie”

Świeże potrawy i przekąski można było dzisiaj (środa) skosztować w Zespole Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze. Potrawy przygotowali uczniowie w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia.

- Uczniowie przygotowują zdrowe śniadania – wyjaśnia Agnieszka Krusicka-Mysłek, nauczycielka ZSLiU i zarazem organizatorka przedsięwzięcia. - Do przystąpienia do tego dnia zainspirowała nas pracownica sanepidu.

Stoły przygotowywano dzisiaj od rana. Czego tam nie było! Jajka, sery, sałatki warzywne i owocowe, naleśniki.

- Mamy weki domowej roboty, przetwory owocowe. Jest też starta marchewka z przydomowego ogrodu – wymienia Łukasz Lancewicz z klasy II a. - Wszystkie te produkty są zdrowe, bo nie zawierają konserwantów.

Jak mówi, spożywając zdrową żywność człowiek ma mniejsze problemy z nadwagą i z przemianą materii. - Przy przygotowywaniu zestawu unikaliśmy keczupów, koncentratów, soków ze sklepu – wymienia. - Wszystkie te produkty zawierają konserwanty.

- Warto się trochę namęczyć – przyznała Agnieszka Ciołek, która wraz z koleżankami przygotowywała masło własnej roboty. - Jest znacznie zdrowsze od tego ze sklepu – przekonywała.

Uczniowie przygotowali też plakaty i gazetki na temat zdrowego żywienia. - Będzie też gazetka o wartościach produktów, które spożywamy na co dzień – mówiła Agnieszka Krusicka-Mysłek.

Jak mówi, młodzież bardzo chętnie przystapiła do tej inicjatywy. - Jestem bardzo zaskoczona wyglądem stołów – powiedziała. Nic dziwnego, w końcu szkoła kształci przyszłych mistrzów kuchni.

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ

Komentarze (2)

no moja szkoła i moja klasa :D:D

Fajna ta dziewczyna w różowym golfie :)