
Trzecie miejsce w „Wielkim grillowaniu” w Parku Norweskim zdobyła ekipa kucharzy z Hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie: Katarzyna Kułaga i Przemysław Bąk. Jury podbili smakiem... grillowanej sakiewki pełnej borowików.
SAKIEWKA Z KARCZKU Z BOROWIKAMI (dla 5 osób)
Pięć porcji karczku rozbijamy dobrze tłuczkiem i wsadzamy do marynaty przygotowanej z musztardy, odrobiny soli, vegety, ziół prowansalskich, kilku ziaren jałowca, oliwy i... coca-coli (środek zmiękczający). Najlepiej mięso trzymać w marynacie przez 12 godzin. Dwie garści borowików podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulą i vegetą, solą, pieprzem. Mięso wyciągamy z marynaty. Na każdym plastrze karczku kładziemy podsmażone borowiki, zawijamy w sakiewki, wiążemy porem, owijamy w folię, grillujemy pod przykryciem pół godziny. Wyciągamy z folii, podsmażamy jeszcze bezpośrednio na grillu. Podajemy z sosem z borowików z 30-proc. śmietaną.
Komentarze (1)
FLIGU CO JEST Z TĄBA OD PALENIA TEGO ZIELSKA NIEDLUGO BĘDZIESZ PRZEZROCZYSTY