To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Przepisy na niedzielne grillowanie

Przepisy na niedzielne grillowanie

Daniel Flig (na zdjęciu z prawej) i Adrian Zalewski z Jeleniej Góry podczas ubiegłotygodniowych Mistrzostw Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia stworzyli team i wystąpili jako zawodowa ekipa niezależnych kucharzy. Zaproponowali...

grillowanego kurczaka w czterech serach (przepis dla 2 osób)
Potrzebny cały kurczak, aby wyciąć dwie porcje fileta z piersi kurczaka z pozostawioną skórą (zostawić skóry, ile się da) oraz z kostką od skrzydełka. W filecie nacinamy kieszonkę, wsadzamy dwa trójkaty serka topionego typu ementaler. Pod skórę wkładamy plaster sera żółtego. Fileta owijamy skórą (będzie soczysty), oprószamy przyprawami, grillujemy z obu stron. Na patelni obok roztapiamy jeszcze dwa trójkąciki topionego sera, dodajemy trzy łyżki śmietany 30-proc. Sosem polewamy piersi, ozdabiamy plastrem sera parmezan. Podajemy z grillowanymi warzywami.

Trzecie miejsce w „Wielkim grillowaniu” w Parku Norweskim zdobyła ekipa kucharzy z Hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie: Katarzyna Kułaga i Przemysław Bąk. Jury podbili smakiem... grillowanej sakiewki pełnej borowików.
SAKIEWKA Z KARCZKU Z BOROWIKAMI (dla 5 osób)
Pięć porcji karczku rozbijamy dobrze tłuczkiem i wsadzamy do marynaty przygotowanej z musztardy, odrobiny soli, vegety, ziół prowansalskich, kilku ziaren jałowca, oliwy i... coca-coli (środek zmiękczający). Najlepiej mięso trzymać w marynacie przez 12 godzin. Dwie garści borowików podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulą i vegetą, solą, pieprzem. Mięso wyciągamy z marynaty. Na każdym plastrze karczku kładziemy podsmażone borowiki, zawijamy w sakiewki, wiążemy porem, owijamy w folię, grillujemy pod przykryciem pół godziny. Wyciągamy z folii, podsmażamy jeszcze bezpośrednio na grillu. Podajemy z sosem z borowików z 30-proc. śmietaną.

Komentarze (1)

FLIGU CO JEST Z TĄBA OD PALENIA TEGO ZIELSKA NIEDLUGO BĘDZIESZ PRZEZROCZYSTY