To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Lokalne smakołyki i konkurs kulinarny w stolicy Karkonoszy

Lokalne smakołyki i konkurs kulinarny w stolicy Karkonoszy

Tysiące produktów, pamiątek,wędlin, serów, chlebów i innych lokalnych przysmaków oraz wyrobów można będzie kupić i popróbować 3 września podczas Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką". Stoiska staną na placu Ratuszowym w Jeleniej Górze.

Oprócz miodów, serów, wędlin, przetworów, nalewek ziołowych, olejów roślinnych, ręcznie robionych mydełek i świec zapachowych, eko-biżuterii, odzieży lnianej będzie można kupić oryginalne pamiątki. Lokalni twórcy zaprezentują nie tylko efekty pracy swoich rąk, ale też umożliwią odwiedzającym wystawę zajrzenie za kulisy produkcji. Zapowiedzieli się także wystawcy z Czech. Ich stoiska ze szkłem cieszą się zawsze dużą popularnością. Dla smakoszy organizatorzy przewidzieli pokazy kulinarne z degustacją. W programie również jest finał konkursu „Bitwa na smaki” i kulinarny pokaz „Live Cooking Show Karkonoskie KARRy”, a także kreatywne warsztaty rękodzielnicze i animacje dla dzieci. Tradycyjnie przyznane zostaną „Karkonoskie Jelonki” za „Najciekawszy Produkt Karkonoski” oraz „Karkonoski Produkt Spożywczy”. Jurorzy ocenią potrawy i wyroby wyprodukowane z lokalnych produktów. Z pewnością zainteresowaniem będzie cieszyła się „Bitwa na Smaki” , czyli pojedynek pomiędzy szefami domowej kuchni a zawodowymi kucharzami. Kto tym razem zaserwuje zgromadzonej publiczności najlepszą regionalną potrawę profesjonaliści, czy amatorzy? O tym zdecyduje jury i publiczność. Jarmark potrwa od godz. 11.00 do 18.00. Organizatorem "Wyprodukowano pod Śnieżką" jest Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego.