
Kulebiaki, kartacze, bliny, kołduny, cepeliny w różnorodnych odmianach i przybraniach to potrawy których przygotowania i podawania uczy się młodzież w dolnośląskich szkołach gastronomicznych. Doroczne spotkanie z Kuchnią Kresową w jeleniogórskiej „Handlówce” miało charakter konkursu gastronomicznego, ale także spotkania z kulturą i tradycjami dawnych kresów II Rzeczpospolitej.
Do konkursu stanęły zespoły reprezentujące szkoły gastronomiczne z Jeleniej Góry, Legnicy i Kamiennej Góry. Na podstawie degustacji i oceny wizualnej potraw komisja konkursowa przyznała I miejsce młodym kucharzom z Zespołu Szkół Zawodowych w Kamiennej Górze. Zwycięzcy: Justyna Pasiut i Adrian Smoleń przygotowali efektownie zdobione kołduny w dwóch kolorach. Drugie miejsce przypadło Wiktorii Pietrzyk i Nikoli Warchol z Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Jeleniej Górze. Wiktoria i Nicola przyrządziły „bliny gryczano-pszenne w towarzystwie polędwiczki”. Miejsce III przyznano młodym kucharzom z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Legnicy za potrawę pod nazwą „burgerblin z wiejskim śledziem i kaparami”.
Spotkanie podsumowujące konkurs kulinarny uświetnił występ zespołu ludowego „Karkonosze” z Gruszkowa, a uczniowie z jeleniogórskiej „Handlówki” zaprezentowali dowcipny skecz parodiujący telewizyjny program kulinarny „Kuchenne rewolucje” z wiodącą postacią Magdy G.
Na koniec wszystkich zaproszono na degustacje potraw, z których spora część przygotowana została przez członkinie Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów. Potrawy te sporządzono na podstawie oryginalnych przepisów przywiezionych z Kresów.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...