To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl - naleśnikowe wariacje na słodko

Naleśniki z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Banalnie proste w przyrządzeniu i uniwersalne, bo nadające się na obiad lub deser są proponowane przez uczniów Zespołu Szkół Przyrodniczo-Żywieniowych w Sobieszowie naleśniki na słodko. Oto z czym i jak smacznie radzi młodzież III klasy technikum żywienia przygotować tę tanią potrawę.

CIASTO NALEŚNIKOWE

3 jajka

szklanka mleka

pół szklanki wody

200g mąki

2 łyżki oleju

Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Od ilości mąki zależy jaką konsystencje będzie miało ciasto. Powinno przypominać gęstą śmietanę. Z tak przygotowanej masy smażymy na patelni cienkie naleśniki.

 

NAELŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM

1 kg lekko kwaśnych jabłek

cynamon

kwaśna śmietana

2 opakowania cukru waniliowego

Na początek obieramy jabłka, wycinamy z nich gniazd i kroimy na małe kawałki. Następnie przekładamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier i dusimy. Kiedy jabłka przyjmą już masę gładkiego, ciemnego musu, wówczas dodajemy do niego cynamon (ewentualnie rodzynki). Naleśniki wypełniamy musem, a następnie składamy je w kopertę, oprószamy dodatkowo cynamonem i zdobimy kleksem ze śmietany. Danie może być podawane zarówno na zimno jak i na ciepło.

 

NALEŚNIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POMARAŃCZAMI

500 ml śmietana 30%

cukier puder

2-3 pomarańcze

pół tabliczki gorzkiej czekolady

Najpierw ubijamy śmietanę, potem utrwalamy ją cukrem pudrem. Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie drobno kroimy. Na równie małe kawałki kroimy czekoladę i mieszamy ją z bitą śmietaną. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki dopiero po ich ostygnięciu, pamiętając by na samym środku ułożyć pomarańcze. Zwijamy w rulon. Naleśniki możemy udekorować polewą czekoladową i kawałkami pomarańczy. Alternatywą dla pomarańczy mogą być brzoskwinie lub truskawki.

 

UCZNIOWIE RADZĄ:

- Dolej trochę oleju do ciasta naleśnikowego, żeby nie przypalało się później na patelni

- Jeśli naleśniki wychodzą nam za grube, wówczas dodaj do ciasta trochę mleka

2.jpeg
3.jpeg
4.jpeg
5.jpeg
6.jpeg
7.jpeg

Komentarze (12)

"Banalnie proste w przyrządzeniu i uniwersalne, bo nadające się na obiad lub deser są proponowane przez uczniów Zespołu Szkół Przyrodniczo-Żywieniowych w Sobieszowie naleśniki na słodko. Oto z czym i jak smacznie radzi młodzież III klasy technikum żywienia przygotować tę tanią potrawę." A cóż to za potworki? Mnóstwo błędów stylistycznych, wstyd!

sekretarka!Sama jesteś potworkiem ;] jak jesteś taką mądra,to dawaj sama stwórz taki materiał.UPS zapomniałam,najwidoczniej jesteś zbyt mało inteligentna by mieć w pracę w jakiejkolwiek gazecie ;)

Sekretarka nie ma wtyków

Wolałabym być 'mało inteligentną' sekretarką, niż marną dziennikarką. ;)

I pragnę zauważyć, że były również inne naleśniki niż tylko na słodko. Ktoś tu chyba zapomniał o naleśnikach ze szpinakiem, sakiewkach i a'la tortilla ;)

Nick sekretarka to tylko przytyk, zainteresowani wiedzą o co chodzi :-) Taki materiał? Z pewnością otrzyma nominację do nagrody Grand Press. Uwypuklam błędy i niezgrabności językowe, bo to wstyd dla Nowin. A przede wszystkim dla kogoś, kto aspiruje do miana dziennikarki.

Jedzenie, jedzeniem, ale ta po prawej na zdjęciu ma atrakcyjny biust.

:)

Otóż to, nietylko naleśniki były na słodko...
Były też naleśniki ze szpinakiem, w sakiewkach i ala tortilla...
Ale najwidoczniej Pani redaktor zapomniała o tak istotnym fakcie :)

Miałem nadzieję, że to Redaktor Koczubaj uruchomił kącik kulinarny...

Super pomysł z tym kącikiem kulinarnym

Jeśli pani redaktor nie chciała pokazywać wszystkich naleśników, trzeba było przynajmniej napisać o jednych na słodko, a drugich na słono, a tak nie oszukujmy się nie wyszło to najlepiej. :)