
Konkurs dla profesjonalnych kucharzy w Kliczkowie odbywa się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. W Polsce rozgrywa się tylko piętnaście takich konkursów – w tym „Ale Pasztet!” w Kliczkowie.
Mistrzowie kulinarni w pięknej scenerii Zamku Kliczków konkurują ze sobą w przygotowaniu dań opartych na dziczyźnie i darach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Tym razem wyzwaniem dla kucharzy było danie oparte na takich produktach, jak: comber z królika, kasza jaglana, grzyby, runo leśne. Rzecz jasna, głównym wyzwaniem był... pasztet.
W drugim dniu do zawodów o miano najlepszego kucharza stawili się amatorzy. Konkurowali na dania jednogarnkowe w kociołkach i nalewki. Zawody kulinarne rozegrały także ekipy młodzieżowe szkół gastronomicznych.
Konkurs dla profesjonalistów wygrała ekipa z Kołobrzegu w składzie: Karolina Wiśniewska i Damian Dawidowicz. Drugie miejsce zajął team z Wadowic: Dawid Konior i Bartosz Puchałka, a trzecie Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski z Lubiszyna.
-Potrawy są pięknie zaaranżowane. Zauważam postęp w aranżacjach wizualnych dań w stosunku do poprzednich edycji festiwalu - oceniała profesjonalizm kucharzy Barbara Jakimowicz-Klein, autorka książek kucharskich i tradycji kulinarnych Dolnego Śląska.
Więcej o konkursie kulinarnym w wydaniu „Nowin Jeleniogórskich”.
Komentarze (1)
Kasza jaglana nasza polska jest super !! Nie trzeba się wstydzić ze to było jadło biedoty. Zdrowie ważne .