To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotowali w Zamku Kliczków!

Gotowali w Zamku Kliczków!

W miniony weekend w Zamku Kliczków gościli najlepsi mistrzowie kulinarni z Polski i amatorzy dobrego gotowania. Już po raz piąty rozegrano tam festiwal kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet!”.

Konkurs dla profesjonalnych kucharzy w Kliczkowie odbywa się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. W Polsce rozgrywa się tylko piętnaście takich konkursów – w tym „Ale Pasztet!” w Kliczkowie.

Mistrzowie kulinarni w pięknej scenerii Zamku Kliczków konkurują ze sobą w przygotowaniu dań opartych na dziczyźnie i darach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Tym razem wyzwaniem dla kucharzy było danie oparte na takich produktach, jak: comber z królika, kasza jaglana, grzyby, runo leśne. Rzecz jasna, głównym wyzwaniem był... pasztet.

W drugim dniu do zawodów o miano najlepszego kucharza stawili się amatorzy. Konkurowali na dania jednogarnkowe w kociołkach i nalewki. Zawody kulinarne rozegrały także ekipy młodzieżowe szkół gastronomicznych.

Konkurs dla profesjonalistów wygrała ekipa z Kołobrzegu w składzie: Karolina Wiśniewska i Damian Dawidowicz. Drugie miejsce zajął team z Wadowic: Dawid Konior i Bartosz Puchałka, a trzecie Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski z Lubiszyna.

-Potrawy są pięknie zaaranżowane. Zauważam postęp w aranżacjach wizualnych dań w stosunku do poprzednich edycji festiwalu - oceniała profesjonalizm kucharzy Barbara Jakimowicz-Klein, autorka książek kucharskich i tradycji kulinarnych Dolnego Śląska.

Więcej o konkursie kulinarnym w wydaniu „Nowin Jeleniogórskich”.

 

 

 

DSC_2441.JPG
DSC_2543.JPG
DSC_2535.JPG
DSC_2534.JPG
DSC_2527.JPG
DSC_2526.JPG
DSC_2521.JPG
DSC_2519.JPG
DSC_2518.JPG
DSC_2515.JPG
DSC_2514.JPG
DSC_2498.JPG
DSC_2497.JPG
DSC_2496.JPG
DSC_2492.JPG
DSC_2490.JPG
DSC_2487.JPG
DSC_2486.JPG
DSC_2483.JPG
DSC_2482.JPG
DSC_2480.JPG
DSC_2473.JPG
DSC_2467.JPG
DSC_2465.JPG
DSC_2451.JPG
DSC_2448.JPG
DSC_2447.JPG
DSC_2445.JPG

Komentarze (1)

Kasza jaglana nasza polska jest super !! Nie trzeba się wstydzić ze to było jadło biedoty. Zdrowie ważne .