
Pierwszego dnia Festiwalu Smaków zaprezentowano laureatów konkursu na Danie Liczyrzepy 2013. Wsad do kotła nie mógł przekroczyć 6 złotych netto na jedną porcję. Danie musiało być przygotowane wyłącznie z produktów regionalnych. Jury oceniło smak potrawy, jej walory kulinarne, walory tradycyjne i atrakcyjność.
Główną nagrodę ex aeguo przyznano pyzdrakom podgórzyńskim przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Podgórzynie i zupie górskiej Wandy Karbowskiej z Karpacza. Oba zwycięskie dania zostaną wprowadzone do karty menu restauracji „Dwór Liczyrzepy”. Z ich rocznej sprzedaży KGW i pani Wanda otrzymają prowizję w wysokości 5 procent. Kucharki z Podgórzyna wygrały ubiegłoroczny konkurs i za sprzedaż 1122 porcji pierożków podgórzyńskich odebrały czek.
Produkt żywnościowy Krainy Ducha Gór, pamiątka Krainy Ducha Gór i produkt rękodzielniczy Krainy Ducha Gór były kategoriami konkursu „Skarby Ducha Gór”.
- Wyłoniliśmy najciekawsze produkty, które będą identyfikowane i utożsamiane z regionem Kotliny Jeleniogórskiej, będziemy promować oryginalne towary żywnościowe, wyroby rękodzielnicze i pamiątki z Krainy Ducha Gór, które mogą stać się wizytówką regionu - mówi prezes Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Ducha Gór Dorota Goetz. - W każdej kategorii przyznano po trzy nagrody o wartości 1000, 500 i 300 złotych. Nazwiska laureatów „Skarby Ducha Gór” i konkursu na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy poznamy we wtorkowym numerze „NJ”.
Podczas festiwalu mieszkańcy Karpacza i okolic, turyści i wczasowicze, koloniści i obozowicze uczestniczyli w popularnych warsztatach edukacyjnych. Malowanie na szkle, haftowanie krzyżykowe, zdobienie pierników, wytwarzanie zabawek z filcowanej wełny, wyrób mydła z ziół i naturalnych aromatów uznano za świetną zabawę i pożyteczny sposób spędzenia wolnego czasu urlopowo - wakacyjnego.
Na festiwalowej scenie i w Folk Festiwalu wystąpili wykonawcy lokalni i zespoły folklorystyczne. Oklaskiwano „Jeleniogórzan”, „Karkonosze”, „Szarotki” z Mysłakowic, piechowickie „Szklarki”, „Złotą Aurę” i „Sokolik” z Karpacza oraz orkiestrę dętą z powiatu Bamberg „Musikverein Baunach”.
Komentarze (6)
Że Podgórzyn,stanął na czele,a nie jakiś Karpacz,z knajpami ozdobionymi penisami,BRAWO PODGÓRZYN!!!!
Autorytet sie znalazł,hi,hi,hi..
Po tatusiu tak ma,czy po dziadku??
Konkursowe potrawy oceniał znany w świecie kulinarnym Jasiek Kuroń.
Warszawka,kupiła wiochę,ale jaja:))
byłoby dobrze, gdyby redakcja informacje o ciekawych imprezach kulturalnych zamieszczała trochę wcześniej na łamach serwisu, a nie dopiero po fakcie, bo wtedy osoby zainteresowane, a mieszkające powiedzmy w okolicach Zgorzelca, też mogły skorzystać i spędzić miło czas, a tak to ciężko odwołać zaplanowane spotkania i pojechać do Karpacza jak impreza jest już w trakcie, albo właśnie się kończy, szkoda, że na łamach serwisu trudno o relkamę regionu.
Te piekne,(na zdjęciu)to z Podgórzyna,jeśli tak,to sie tam przeprowadzam,wybacz żono:)))
No naprawde to czeba byc geniuszem aby zrobic kacik co sie dzieje z wypszedzeniem co by ludzie wiedzieli .......
Bardzo fajna impreza. A kiełbaska wyśmienita. Informacja o imprezie wisi w internecie już z pół roku. To niby jakie ma być to wyprzedzenie ? Każdemu do ręki zaproszenie ?