Bieg Piastów to największy w Polsce masowy bieg narciarski z ponad 40-letnią historią, rozgrywany w Szklarskiej Porębie - Jakuszycach, na terenie wspaniałych tras w Górach Izerskich. Od prawie 10 lat należy do prestiżowej Worldloppet Ski Federation, zrzeszającej największe biegi narciarskie świata, w tym kultowy Bieg Wazów w Szwecji oraz słynną włoską Marcialongę.
Rozgrywany jest w formie festiwalu, rozpocznie się 24 lutego i potrwa do 4 marca. W tym czasie odbędą się zawody narciarskie dla: dzieci, młodzieży, dorosłych i całych rodzin, łącznie dziesięć biegów o różnym stopniu trudności i na różnych dystansach, od 500 m (Bieg Przedszkolaka), przez 7 km, po koronny dystans Biegu Piastów, czyli 50 km techniką klasyczną.
W Biegu Piastów weźmie udział prawie 6000 zawodników, z około 30 krajów z Europy, Ameryki Północnej, Azji i Australii. Największym zainteresowaniem cieszą się biegi Worldloppet, rozgrywane na dystansach 50 i 25 km.
Wśród uczestników są ludzie w każdym wieku, przeróżnych profesji, na każdym poziomie zaawansowania. Jak zawsze podkreślał honorowy komandor Biegu Piastów Julian Gozdowski, Bieg Piastów to zawody dla wszystkich, w których najważniejszy jest biegacz.
Na listach startowych obok zwycięzców Biegu Piastów na różnych dystansach w latach ubiegłych (Czechów Adeli Boudikovej, Jiriego Rocarka czy Polaków Róży Łyjak i weterana Waldemara Witulskiego oraz wielu innych) są znakomici zawodnicy w innych dyscyplinach (jak jedna z najlepszych górskich ultramaratonek Magdalena Łączak), biegacze-obieżyświaty (zdobywcy tytułów Global Worldloppet Skier za ukończenie wszystkich biegów należących do Worldloppet) Andrzej Guziński i Edward Traskowski, czy też symbole Biegu Piastów: jeleniogórzanie Walter Judka i Stanisław Mroziński, którzy startują w jakuszyckich zawodach od lat 70. poprzedniego stulecia.
Poza sportowymi emocjami, na uczestników i kibiców 42. Biegu Piastów czekać będą liczne atrakcje, w tym 3-dniowe pokazy kulinarne znanych z mediów Master Chefów, połączone z degustacją dań. Dla zawodników i kibiców gotować będzie między innymi mistrz kulinarny i podróżnik o greckim pochodzeniu Teo Teo Vafidis, znany z takich programów telewizyjnych jak Europa da się lubić, Pytanie na Śniadanie, Filozofia Smaku czy Teoria Smaku.
Dużą atrakcją 42. Biegu Piastów będzie również koncert Sidneya Polaka uświetniający dekorację zwycięzców na koronnym dystansie 50 km CT, strefa sportu z animowanymi zajęciami i konkursami dla dzieci i dorosłych, pawilon EXPO, z wystawcami oferującymi świetnej jakości odzież, akcesoria i odżywki oraz strefa Partnerów, w której odbywać się będą m. in. warsztaty i degustacje. W pawilonie EXPO będzie też można kupić pamiątkowe gadżety 42. Biegu Piastów, takie jak czapki biegowe, buffy, torby bawełniane, bidony czy termiczne koszulki.
Więcej na temat tegorocznego Biegu Piastów w aktualnym wydaniu "Nowin Jeleniogórskich" z 20 lutego 2018 r.
Zapisy i szczegółowe informacje, także praktyczne, dotyczące zapisów i dojazdu do Jakuszyc na www.bieg-piastow.pl.
Program 42. Biegu Piastów – Festiwalu Narciarstwa Biegowego:
24 lutego, sobota, godz. 10 – Rodzinna Dziesiątka 10 km CT (techniką klasyczną).
24 lutego, sobota, godz. 10.30 – Wyprawa Zuchów, około 1 km.
25 lutego, niedziela, godz. 10 – Memoriał Stanisława Michonia, 15 km CT.
25 lutego, niedziela, godz. 10.30 – Bieg Przedszkolaka, około 500 m.
26 lutego, poniedziałek, godz. 18 – Nocna Dziesiątka, 10 km CT.
2 marca, piątek, godz. 10 – Bieg Worldloppet 30 km FT (techniką dowolną).
2 marca, piątek, godz. 12 – Bieg na 7 km CT.
3 marca, sobota, godz. 9 – Bieg Worldloppet 50 km.
4 marca, niedziela, godz. 10 – Bieg Worldloppet 25 km CT.
4 marca, niedziela, godz. 12 – Bieg na 12 km CT.
Program atrakcji dodatkowych:
2 marca, piątek, godz. 11 i 13.30 – pokazy kulinarne szefów kuchni.
2 marca, piątek, godz. 8-15 – strefa sportu, partnerów i EXPO.
2 marca, piątek, godz. 17 – spotkanie Worldloppet Masters.
3 marca, sobota, godz. 10 i 14 – pokazy kulinarne szefów kuchni.
3 marca, sobota, godz. 8-15 – strefa sportu, partnerów i EXPO.
3 marca, sobota, godz. 18 – koncert Sidneya Polaka (Szklarska Poręba – Skwer Radiowej Trójki)
4 marca, niedziela, godz. 11 i 13.45 – pokazy kulinarne szefów kuchni.
4 marca, niedziela, godz. 8-15 – strefa sportu, partnerów i EXPO.
Komentarze (2)
boszz
Festiwal to mi się ze śpiewaniem kojarzy. Może po prostu cykl zawodów w narciarstwie biegowym w ramach Biegu Piastów.