
ŻUR WIELKANOCNY (na 10 osób)
Produkty: 0,5 kg kiełbasy białej, 30 dag wędzonego boczku , 1 duża cebula, 0,25 kg pieczarek, 0,5 l zakwasu żurku (można nabyć gotowy w sklepie), 0,5 l śmietany , 5 jaj na twardo, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, świeży tarty chrzan.
Przygotowanie: kiełbasę ugotować, wyjąć z wody, pokroić w plasterki. Cebulę i pieczarki pokroić, podsmażyć na maśle lub oliwie, dodać paseczki boczku, jeszcze chwilę podsmażyć, dodać czosnek, połączyć z wywarem z kiełbasy, dodać żur z butelki, zagotować, przyprawić (sól, pieprz, majeranek, tarty świeży chrzan, ewentualnie ocet winny) i na końcu dodać śmietanę, zagotować.
PASZTET
Produkty: 0,5 kg mięsa mieszanego, 0,1 kg wątróbki wieprzowej, 1 duża cebula, 0,2 kg słoniny, 2 jajka, 2 bułki czerstwe, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść angielski, jałowiec, ewentualnie czosnek).
Przygotowanie: mięso pokroić lub w całości udusić z cebulą i słoniną, podlewając wodą; wątróbkę oczyścić, pokroić w kawałki, bułkę także pokroić i dodać do miękkiego już mięsa. Ostudzić, zemleć 3 razy przez gęste sito, dodać jaja, przyprawy. Wyrobić masę starannie, nałożyć do keksowych form; piec 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (keksówki najlepiej włożyć do brytfanki z niewielką ilością wody).
KULEBIAK
Farsz: 0,6 kg kapusty białej, 0,4 kg pieczarek, 1 duża cebula, olej do smażenia, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku).
Pokroić cebulę i pieczarki; kapustę poszatkować i obgotować, odcedzić i przesmażyć z cebulą i pieczarkami aż do odparowania wody, przyprawić do smaku, dodać rozgnieciony czosnek.
Ciasto: 30 g drożdży, 3 żółtka i 3 jajka, 0,15 l śmietany kwaśnej, 0,15 kg masła, 0,45 kg mąki pszennej.
Drożdże rozprowadzić małą ilością ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i 2 jajka, śmietanę, sól, wyrobić ciasto. Rozwałkować 3 placki, na każdy placek nałożyć farsz oraz połówki ugotowanych jaj (od 2 do 6 jaj), zawinąć, skleić wierzch, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Mistrzem mazurków bakaliowych i sudeckich, bab drożdżowych i piaskowych jest Tomasz Warszewski. Tym razem zdradza przepis na babę.
BABA POZNAŃSKA
Produkty: 271 g margaryny, 66 g 30-proc. śmietany kremowej, 150 g mąki pszennej, 184 g mąki ziemniaczanej, 271g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, esencja zapachowa, 1 jajo, 5 żółtek.
Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać jajko i żółtka – cały czas ucierając. Dodać część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, śmietanę, pozostałą część mąki, zapach. Ciasto włożyć do formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...