
- W tym roku mieliśmy mniej pieniędzy, ale dzięki wsparciu gospodarzy miasta i regionu oraz Banku PKO BP zorganizowaliśmy dwudniowe warsztaty kulinarne. Tematem były ryby i owoce morza. Potrawy, jakie młodzież przygotowała, są naprawdę wyszukane: od małż i ośmiorniczek po rodzime pstrągi – chwalił młodzież sprawca całego zamieszania, Marek Szopiński, prezes Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze.
W warsztatach wzięła udział młodzież z ośmiu szkół z południowo-zachodniej Polski. Trenerami byli mistrzowie kulinarni: Dariusz Wyborski i Jarosław Żmuda. Młodzież w tym roku nie konkurowała między sobą, a pracowała w zespołach pod okiem mistrzów kuchni.
Uczestnicy warsztatów przyznali, że to jedyna dla nich okazja, aby nauczyć się przygotowywać potrawy z ryb i owoców morza.
-W szkole nie ma możliwości nauczyć się tego ze względu na duży koszt produktów. A teraz jest moda na owoce morza, ryby i zdrowy styl życia. Warsztaty były naprawdę interesujące – oceniła Natalia Lipińska, uczennica szkoły gastronomicznej.
Komentarze (4)
a na zdjęciach sami starzy wyjadacze. Były starosta, dyrektor promocji. A brzuchy rosną. co tam- nic się przecież nie zmarnuje...
Barmanów? Nie widziałam ani jednego barmana. Coś jest nie tak.
Może barmani nazbyt skrupulatnie próbowali swoich drinków
to były mistrzostwa dla swoich....samych swoich....